Najgora godina još od krizne 2008.

STRMOGLAVI PAD: U bankarskoj branši pršte otkazi na sve strane – čak 60 tisuća radnika našlo se na ulici

Objavljeno: 28.12.2023. zagorjeinternational

Banke diljem svijeta ove godine ukinule su više od 60.000 radnih mjesta. Godina koja će uskoro biti za nama je prema pisanju Financial Timesa jedna od najtežih još od doba financijske krize, s mnoštvom rezova. Banke su poništile i velik dio vala zapošljavanja nakon izlaska iz pandemije koronavirusa, prenosi Telegram.

Broj zaposlenih

Investicijske banke imale su drugu godinu zaredom strmoglav pad naknada, budući da su sklapanje poslova i javne ponude usporile, ostavljajući Wall Street da pokušava zaštititi profitne marže smanjenjem broja zaposlenih.

S druge strane, preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a već je rezultiralo s najmanje 13.000 radnih mjesta manje u kombiniranoj banci. Još jedan veliki val otpuštanja očekuje se i u nadolazećoj godini.

– Nema stabilnosti, nema ulaganja, nema rasta u većini banaka. Zbog toga će vjerojatno biti novih otpuštanja. Šefovima se u ovom trenutku šalju vrlo lijepi darovi – rekao je Lee Thacker, vlasnik tvrtke za zapošljavanje u sektoru financijskih usluga Silvermine Partners.

Prema podacima Financial Timesa, dvadeset najvećih svjetskih banaka ukinulo je najmanje 61.905 radnih mjesta ove godine. Tijekom globalne krize 2007. i 2008. godine zajmodavci su ukinuli više od 140.000 radnih mjesta. FT je svoje podatke crpio iz izvješća kompanija, a podaci ne uključuju manje banke ili manje rezove zaposlenih. Stoga, priznaje FT, brojka otpuštenih je vjerojatno i znatno veća.

Program otpuštanja

Najveći rezovi dogodili su se švicarskom UBS-u trenutku kada je počeo apsorbirati svog bivšeg rivala. Nekoliko sati nakon spašavanja Credit Suissea u ožujku, analitičari su počeli predviđati da će najznačajnije bankarsko spajanje od financijske krize rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta. Credit Suisse je već planirao srezati 9000 radnih mjesta, ali očekivalo se da će UBS dati još više otkaza jer je ukinuo duple pozicije i zatvorio velik dio investicijske banke svog bivšeg konkurenta.

Drugi veliki igrači s Wall Streeta nastavili su sa svojim godišnjim programima otpuštanja tijekom 2023. godine, nakon što su ih preskočili nekoliko godina tijekom pandemije. Citigroup je ukinuo 5000 radnih mjesta, Morgan Stanley 4800, Bank of America 4000, Goldman Sachs 3200 i JPMorgan Chase 1000. Zajedno, velike banke s Wall Streeta otpustile su najmanje 30.000 zaposlenika tijekom 2023. godine.

– Prihoda nema, pa je to djelomični odgovor na pretjeranu ekspanziju prošlih godina. Ali postoji i jednostavnije objašnjenje – političko rezanje troškova. Ako vodite odjel i šef vas traži da uštedite, ili ćete smanjiti broj zaposlenih ili ćete dobiti otkaz – kaže Thacker.

Podaci Coalition Greenwicha, skupine za usporedbu financijskih usluga, pokazali su da su najveće investicijske banke smanjile broj svog osoblja za četiri posto samo u prvoj polovici godine, a dodatna smanjenja dolaze u drugoj polovici godine.

Ipak, smanjenja nisu bila tako drastična kao što su bili značajniji padovi prihoda, za koje je Gaurav Arora, globalni voditelj analitike u Coalition Greenwichu, rekao da je rezultat toga što su banke bile optimistične glede povratka sklapanju poslova u novoj godini.

– Neke banke trenutačno oklijevaju zbog količine suhog praha koji stoji po strani, posebno u Americi – rekao je Arora. Suhi prah je, tumači Investopedia, utrživi vrijednosni papiri koji je visoko likvidan i smatra se sličnim gotovini.

Dok je većina smanjenja broja zaposlenih u svjetskim bankama ove godine utjecala na manje od pet posto zaposlenika, britanska Metro banka najavila je planove za otpuštanje oko petine svoje radne snage. Banka je spašena ugovorom o refinanciranju vrijednom 925 milijuna funti u listopadu, nakon što je upala u probleme mjesec dana ranije, jer je Banka Engleske odbila odobriti kapitalnu olakšicu za hipotekarne zajmove barem do 2024. godine. Ta odbijenica rezultirala je manjkom kapitala.

Metro sada cilja na uštedu od 50 milijuna funti godišnje, što je više od prethodnog cilja od 30 milijuna funti. Rezovi će rezultirati zatvaranjem poslovnica i otkazima za do 800 zaposlenika.

Konzervativni pristup

Neke velike banke nisu otpustile osoblje 2023., posebice HSBC i Commerzbank, koje su obje poduzele velika smanjenja radne snage posljednjih godina. Drugi najveći talijanski zajmodavac UniCredit, koji je također smanjivao broj zaposlenih u posljednje dvije godine u sklopu težnji za povećanje učinkovitosti, nije najavio velike otpuštanja u 2023. godini.

Broj UniCreditovih zaposlenika koji rade na puno radno vrijeme smanjio se u dvije godine za oko deset posto, odnosno za 7700 ljudi. UniCredit je izdvojio dodatnih 300 milijuna eura za troškove restrukturiranja kako bi pomogao u financiranju do 1000 dobrovoljnih odlazaka.

Ako se izuzme zamah u aktivnostima investicijskog bankarstva, izgledi za radna mjesta u bankarskom sektoru diljem svijeta se vjerojatno neće poboljšati u nadolazećoj godini.  

– Očekujemo da će cijela 2024. godina biti nastavak priče iz 2023. godine. Vidimo da banke postaju sve konzervativnije – kaže Arora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba