“U puno je lošijem stanju nego što je isprva izgledalo”

DVORAC ERDÖDY: Novi rok dovršetka obnove dvorca

Objavljeno: 28.12.2023. zagorjeinternational

Dvorac Erdödy najstariji je sačuvani spomenik kulturne baštine Juastrebarskom, a njegovom će se povijesnom obnovom sačuvati arhitektonski i ambijentalni značaj za stanovnike, ali ujedno i stvoriti niz društveno-kulturnih sadržaja za građane: prostor za udruge, izložbe, glazbena škola, restoran te info pult sa suvenirnicom. Stavljanjem dvorca u funkciju najmanje 80 posto površine bit će dostupno javnosti, dok će preostalih 20 posto biti stavljeno u komercijalnu upotrebu, a građanima će biti dostupne tri etaže objekta.

Loše stanje

Nakon početka radova ustanovljeno je kako se dvorac nalazi u bitno lošijem stanju nego što je isprva izgledalo, a razorni potresi koji su zadesili najprije Zagreb pa Petrinju snažno su ga oštetili i priskrbili mu crvenu naljepnicu – vrlo teško oštećenje – te dodatno utjecali na stabilnost konstrukcije. Nakon uklanjanja urušenih dijelova konstrukcije utvrđeno je da su konstruktivni elementi ispod tih slojeva u značajno lošijem stanju od predviđenog, a isto je utvrđeno i za vanjske i unutarnje zidove nakon uklanjanja žbuke.

Temeljem novih okolnosti bilo je nužno izraditi izmjene i dopune glavnog projekta kao i ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole za razinu 4 (potpuna obnova) sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije te izraditi izmjenu i dopunu izvedbenog projekta. Izmjena i dopuna građevinske dozvole ishođena je u rujnu 2023. godine.

Stoga je izvođač u listopadu 2023. dostavio zahtjev za produljenje roka za izvođenje radova, uzimajući u obzir povećan obujam radova, redoslijed izvođenja (veće količine i neugovorene radove) i trenutno otežane uvjete rada te dostavio novi terminski plan s izmijenjenim rokom izvođenja radova do 31.3.2026. godine.

– Izvođač nam je dostavio novi terminski plan čim je izmjena i dopuna građevinske dozvole postala pravomoćna, a glavni nadzorni inženjer potvrdio je da je produljenje roka nužno i opravdano. Svima nam je iznimno stalo da zbog Jaskanki i Jaskanaca dvorac što prije zaživi u svojem punom sjaju, no u ovom trenutku kako zbog stabilizacije konstrukcije dvorca, tako i zbog sigurnosti samih radnika, radovi se moraju odvijati sukladno preporukama struke jer je došlo do povećanja njihovog opsega, ali i tehnološki zahtjevnog slijeda izvođenja radova – izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.    

Radovi

Unatoč prolongiranom roku obnove dvorca, radovi napreduju dobrom dinamikom. Tijekom prosinca se radilo na uklanjanju pokrova zapadnog krovišta dvorca koje je bilo nužno ukloniti i postaviti novo krovište kako bi se u prostoru potkrovlja osigurali funkcionalni uvjeti za smještaj planiranih muzejskih prostora.

Osim radova na pročeljima i krovovima, u sljedećem periodu predviđa se uklanjanje armiranobetonskog stubišta izvedenog između prizemlja i kata u sjeverozapadnom krilu. Radi formiranja novih stubišta bit će neophodno ukloniti svodove prizemlja u rubnim prostorijama na spoju sjeveroistočnog i jugoistočnog, te jugozapadnog i sjeverozapadnog krila. U svim prostorijama u prizemlju bit će također potrebno produbljivanje poda radi osiguranja potrebnih uporabnih visina.

Ukupna netto površina novouređenih prostora dvorca je 3.709,47 m2.

Sve etaže opremit će se interpretacijskim interaktivnim sadržajima kojima će se komunicirati bogata povijest jaskanskog kraja te povijest dvorca i njegovih vlasnika. Na prvom katu uredit će se prostori za Glazbenu školu grada Jastrebarskog,  na drugom katu smjestit će se glavnina interpretacijskih sadržaja, dok će se na trećem katu organizirati polivalentna multimedijalna dvorana kao i prostor za povremene izložbe koji će stanovnicima Jastrebarskog i drugim posjetiteljima omogućiti adekvatne prostore za umjetnička gostovanja. Posjetitelji će prolaziti kroz glavni ulaz i pristupati u prostor u kojem će biti smještena info zona na kojoj će posjetitelji dobivati osnovne informacije o sadržaju centra kao i informacije o ostalim obližnjim posjetiteljskim kapacitetima na širem gradskom području te će se iz nje pristupati suvenirnici i restoranu.

– U ovom projektu od samog početka nailazimo na brojne prepreke, no dosad smo ih sve uspješno savladavali, a tako će biti i nadalje. Vrijednost radova zbog globalne situacije porasla je, no izmjenama projektne dokumentacije i izmjenom građevinske dozvole omogućit će se prijava objekta na dodatne izvore financiranja, na čemu tim stručnjaka već intenzivno radi. Kontroliramo situaciju na terenu, u svakodnevnoj smo komunikaciji s izvođačima radova, stručnim nadzorom, voditeljem projekta gradnje i zajednički cilj nam je svima isti: povijesnom obnovom trenutno napuštenog prostora, zajednici omogućiti dostojanstven prostor i infrastrukturu za najljepše društveno-kulturne sadržaje grada Jastrebarskog – zaključio je gradonačelnik Novosel.

EU sredstva

Projekt ‘Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom’ sufinancira se EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.- 2020., u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Revitalizacija brownfield lokacija’ KK.06.2.2.06, Prioritetna os 6 Zaštita okoliša i održivost resursa, Specifični cilj 6e2 Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja).

Dvorac Erdödy i njegova prošlost oblikuju prošlost, sadašnjost i budućnost grada Jastrebarskog, a po završetku obnove, stanovnici Jastrebarskog će osim povijesnog dobiti novi kulturno – turistički centar grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba