Izgleda da je glavni krivac loša situacija u matičnim zemljama poput Njemačke, Austrije i Češke

STRANCI POVUKLI RUČNU: Broj nekretninskih investicija smanjio se za četvrtinu u odnosu na lani

Objavljeno: 28.12.2023. zagorjeinternational

Lani se 9515 stranaca odlučilo za nekretninsku investiciju u Hrvatskoj, dok se ove godine broj stranih kupaca spustio ispod 7400, piše Poslovni dnevnik.

Stranci su prvi povukli ručnu kad je u pitanju domaće tržište nekretnina. Prema podacima Porezne uprave, do sredine prosinca 2023. stranci su kupili za četvrtinu manje nekretnina u Hrvatskoj nego 2022.

Lani se 9515 stranaca odlučilo za nekretninsku investiciju u Hrvatskoj, dok se ove godine broj stranih kupaca spustio ispod 7400! Uglavnom su to kuće i apartmani uz more koje novim vlasnicima služe za vlastiti odmor, ali često i za najam te dodatnu zaradu.

Strani kupci nekretnina najčešće dolaze iz Njemačke, Slovenije, Austrije te Češke i Slovačke. Za mnoge je ulaganje u Hrvatsku dobra investicija jer nudi solidnu zaradu na razlici cijene ako se odluče za daljnju preprodaju, ali kupljeno im omogućava i tekući priljev kapitala počnu li iznajmljivati.

Oprez stranih kupaca proistekao je ponajprije iz ekonomske situacije u matičnim zemljama, a tek je onda posljedica rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj koji nije zaustavljen ni u ovoj godini. Od 2015. do danas cijene nekretnina u mnogim dijelovima zemlje udvostručile.

Prosječne cijene novih stanova prodanih u Zagrebu u prvom dijelu ove godine preskočile su 2600 eura po kvadratu, a slične su cijene i duž jadranske obale, ako ne i više, no kvadrat na Kvarneru, u Istri, Dalmaciji ili Zagrebu i dalje jeftiniji nego u mnogim zapadnoeuropskim gradovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba