Ostaje nepoznato što ga je ponukalo da u samom centru Češke ubije 14 ljudi

Tko je bio masovni ubojica iz Praga?

Objavljeno: 22.12.2023. zagorjeinternational

Jučer je u pucnjavi na fakultetu u središtu Praga ubijeno 14 ljudi, uključujući napadača, 24-godišnjeg Davida Kozaka, a više od 30 je ozlijeđeno. Motiv masovnog ubojstva još nije poznat. Vlada je proglasila 23. prosinca Danom žalosti.

Prema policijskom izvješću, Kozak je prvo ubio svog oca u selu Hostoun, 20 kilometara zapadno od Praga, a onda krenuo u centar glavnog grada. Bio je student na Institutu za svjetsku povijest Karlovog sveučilišta, sa sjedištem na Filozofskom fakultetu, na Trgu Jana Palacha. Kako prenosi Index.hr, Kozak je ranije ove godine osvojio nagradu Poljskog instituta za diplomski rad o revolucionarnim događajima 1846. u Krakovu i drugim područjima koja su sada dio Poljske.

Jučer poslijepodne trebao je prisustvovati predavanju u zasebnoj sveučilišnoj zgradi u Celetnoj ulici, nekoliko minuta hoda od fakulteta i nedaleko od starogradskog trga u Pragu. Policajci su otišli tamo tražeći ga prije pucnjave. Ostaje misterij što ga je, umjesto toga, odvelo u glavnu zgradu Filozofskog fakulteta s oružjem u rukama.

“Bio je miran, introvert”

Češki portal Seznam Zprávy piše da je Kozak lani završio preddiplomski studij povijesti – europskih studija te da je ove godine dobio nagradu za završni rad.

– Bio je miran, introvert. Nije mu bilo zabavno s nama. Sjećam ga se slabo, bio je godinu dana stariji, ali uvijek je bio namrgođena osoba koja se ni s kim baš nije zabavljala – rekli su Kozakovi kolege studenti, što je potvrdio i stanovnik sela iz kojeg Kozak dolazi.

Index.hr prenosi i da je Kozak navodno na društvenoj mreži Telegram najavio da će izvesti pokolj na fakultetu i da će se možda ubiti. Pisao je na ruskom, a isticao je da ga je inspirirala Alina Afanaskina, 14-godišnjakinja koja je početkom prosinca pucala u školi u Brjansku u Rusiji, pri čemu su ubijene dvije osobe, a pet ih je ozlijeđeno. Afanaskina se ubila.

Kozak je navodno pisao i da mrzi sve te da svi mrze njega, kao i da iza sebe planira ostaviti što više boli. Zadnja objava datira od 19. prosinca, kada je pisao o nesnosnom zujanju u ušima. Policija je rekla da istražuje je li taj profil zaista povezan s osobom koja je izvela pokolj u strogom centru Praga. Ništa zasad nije službeno potvrđeno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba