Svemu je prethodila DORH-a optužnica

PREMIJER NAKON MISE: Barbarić odlazi iz HEP-a, isključivo zbog bespravne gradnje

Objavljeno: 03.12.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije te potvrdio da je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, na odlasku, piše N1.

Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a nakon što je DORH podignuo optužnicu protiv njega zbog bespravne gradnje na Hvaru. Kazao je to Plenković nakon što je sudjelovao u adventskoj misi u crkvi Svetog Marka.

– Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe – kazao je Plenković za N1.

Kako podsjeća 24sata, Frane Barbarić gradi vilu s bazenom na Hvaru, a da za to nema građevinsku dozvolu. 

On je tvrdio da se radi o rekonstrukciji, no i iz Upravnog odjela Splitske županije su potvrdili za 24sata da se radi o značajno izmijenjenom objektu.

Državni inspektorat je prvi reagirao i poslao građevinske inspektore na teren koji su utvrdili da se radi o bespravnoj gradnji. Plenković je nakon prvih objava tvrdio da uopće nije vidio tekstove jer ima važnijeg posla.

Barbariću je Inspektorat naredio rušenje, te mu ispisao tri kazne koje do konca prošlog tjedna nije platio. Zato ga čeka ovrha na iznos preko 29.000 eura. Barbarić se žalio i sudu, ali u petak je sud odbio sve njegove zahtjeve i dao za pravo Inspektoratu. Isti dan je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv njega da je svjesno bespravno gradio u zaštićenom pojasu od posebnog interesa od Republike Hrvatske. Barbarić je najavio da će sam srušiti vilu, ali i dalje smatra da nije radio ništa protiv propisa, te da je sud svoju presudu donio pod medijskim pritiskom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba