U Rogaškoj Slatini otvorena izložba 'Svjetlosna metamorfoza u staklu'

“Ovdje predstavljamo rezultat zajedničkog rada – studenti mogu vidjeti kako se radi sa staklom, a učenici gdje mogu nastaviti školovanje nakon mature”

Objavljeno: 07.05.2024. MPresecki

U ‘Aninoj galeriji’ u Rogaškoj Slatini danas je otvorena izložba ‘Svjetlosna metamorfoza u staklu’, Pedagoškog fakulteta Sveučilišta na Primorskem i Školskog centra Rogaška Slatina.

Poznato je kako je Rogaška Slatina, osim što je vrlo blizu Hrvatskoj, isto tako sinonim za mjesto odakle dolazi vrhunsko staklarstvo. Ravnateljica Školskog centra Rogaška Slatina, Dubravka Berc Prah, rekla je da se Centar svake godine povezuje s fakultetima gdje mladi studiraju dizajn, oblikovanje i vizualne umjetnosti.

– Ovdje predstavljamo rezultat višemjesečnog zajedničkog rada. Tako studenti dobiju lijepu priliku vidjeti kako se radi sa staklom, a naši učenici mogućnost gdje mogu nastaviti školovanje nakon završene mature – kazala nam je Berc Prah.

Popričali smo i s tri učenice, ujedno i izlagačice na izložbi. One su Laura Ferek – Jambrek, Martina Mijošek i Helena Patarčić.

Laurino djelo zove se ‘Staklene duše’.

– Prijavile smo se na projekt na kojem smo radile mjesec dana. Moj projekt je životni vijek prikazan kroz četiri staklena lica. Na početku je stakleno lice skroz čisto i bijelo jer prikazuje dijete, zatim drugo lice dobiva boju jer prikazuje odrastanje, treće lice je pjeskano i prikazuje tinejdžerstvo, dok je zadnje lice gravirano staklo koje prikazuje starost i mudrost kroz bore – rekla nam je Laura.

Martina je izradila djelo čija tematika je ravnoteža.

– Moj rad prikazuje ravnotežu u životu jer se neprestano bavimo ravnotežom, naprimjer gibanjem, odnosima ili pri duševnom zdravlju. U današnje se vrijeme moramo prilagoditi stresnim situacijama, to sam pokazala svojom kompozicijom staklenih krugova koji na kraju tvore zanimljiv oblik – kazala je Martina.

Helena se fokusirala na povezanost, što je ujedno i naziv njenog djela.

– Svi smo mi različiti, imamo različita iskustva i načine razmišljanja te ponekad mislimo da nas nitko ne razumije. Vjerujem da u drugima možemo vidjeti sebe jer su ljudi međusobno povezani i to sam htjela prikazati svojim radom. Iako su tehnike različite, figure su ipak povezane jedna s drugom – zaključila je Helena.

Izložba je otvorena do 2. lipnja, a ulaz je slobodan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba