‘INVEST IN ZAGORJE’: Ovogodišnja tema konferencije je zdravstveni turizam, za što je naš kraj stvoren 

“U prvom dijelu svoja će rješenja predstaviti naši srednjoškolci, a u drugom slijede startupovi” 

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

Preko 200 sudionika okupilo se danas u dvorištu Poslovno – tehnološkog centra Krapinsko – zagorske županije kako bi sudjelovalo na ovogodišnjoj konferenciji ‘Invest in Zagorje’ čija je glavna tema zdravstveni turizam. 

Ovo je izuzetna prilika za umrežavanje i spajanje investitora i startupova, ali i ugostitelja, kako bi se osmislili posebni paketi, kako za strane turiste, tako i za domaće iz Zagreba, jer znamo da je zagorski kraj kao stvoren za takve programe. 

‘Piknik’

Velika je novost ove godine i to što se konferencija održava na otvorenom, u ‘piknik’ verziji.  

Na početku same konferencije, ravnateljica Poduzetničkog centra Helena Matuša prezentirala je ovogodišnju temu, istaknuvši kako će se govoriti o trendovima, investicijama i inovacijama unutar zdravstvenog sektora.  

– Stručnost ove konferencije omogućit će naši panelisti, moderatori i članovi žirija, a teme o kojima ćemo govoriti su ‘kako se dodatno pozicionirati i brendirati u specifičnim nišama zdravstvenog turizma’. U jutarnjem djelu ćemo uživati u rješenjima za određene probleme sektora zdravstvenog turizma koje će ponuditi naši srednjoškolci koji su na njima radili proteklih pet mjeseci, a u popodnevnom dijelu će nam se predstaviti startupovi – kazala je Matuša.  

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sanja Sever Mališ naglasila je da je ova konferencija idealna prilika za kritički razmišljati o brojnim važnim temama koje su pred nama, ali i odlično mjesto za dijalog, a sve to s ciljem kako bi se kasnije lakše suočili sa svim poslovnim izazovima.

– Posebno me vesele ideje koje će prezentirati naši učenici srednjih škola iz Krapinsko – zagorske županije. Nadam se da ovi danas učenici, će možda sutra biti studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Upravo teme iz područja zdravstvenog i sportskog turizma su vrlo aktualne. Iz perspektive Ekonomskog fakulteta, turizam je aktualna, svjetska tema. Na naš fakultet gotovo svakodnevno dolaze zahtjevi za uključivanjem znanstvene zajednice u tu temu i provođenje znanstvenih istraživanja iz tog područja, imamo posebnu katedru za to područje, mladi imaju interes za ovo područje i to nas veseli – istaknula je Sever Mališ i dodala: 

– Također, demografska slika ne ide nam u prilog i sigurno će se u narednom razdoblju puno o tome pričati, a Krapinsko – zagorska županija i Grad Krapina ovdje imaju veliku prednost da ove teme u kojima smo dobri, dobro iskoristimo, i da to bude poticaj svim mladim poduzetnicima da svoje investicije realiziraju upravo ovdje – poručila je. 

Umjetna inteligencija 

Dotakla se i pitanja umjetne inteligencije te je li se ona ‘uvukla’ i u ekonomiju.

– Ona je sveprisutna. Činjenica je da će nam ona u budućnosti olakšati naše poslovanje, no valja napomenuti da nas ona neće zamijeniti, već je ideja da nam olakša budućnost, da nam pomogne u razumijevanju raznih procesa i društva oko nas. Ako je u tom smislu možemo koristiti kao alat, onda je svakako trebamo iskoristiti – dodala je Sever Mališ. 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako su pred svima nama novi izazovi, a iako imamo stoljetnu tradiciju, to samo po sebi ne znači ništa ako se ne prate trendovi.  

– Drugi ‘Invest In Zagorje’ posvetili smo zdravstvenom turizmu, okupili smo vrhunske stručnjake kako bi razgovarali o tome dokle je došla zapadna Europa, jer kod njih je tehnologija najdalje otišla, te gdje se mi nalazimo jer svojim znanjem imamo štošta ponuditi na ovom zahtjevnom tržištu. Ono gdje nismo napravili dovoljan iskorak je u stvaranju uvjeta da se profesionalni sportaši mogu pripremati kod nas, tako da će na panelu biti Robert Prosinečki i Dubravko Šimec kako bi nam rekli što je njima bitno – kazao je župan Kolar dodavši kako privatni investitori prepoznaju potencijal iako postoji zakon o zdravstvu koji još nije prepoznao javno privatno partnerstvo. 

Uz to, župan je istaknuo kako privatni investitori prate investicije KZŽ te ih koriste kao signal za svoja ulaganja, najavivši internacionale investicije na ovom polju. (nt, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba