Glavni događaj u EU vezano za inovacije koje se financiraju u okviru Programa ruralnog razvoja

HPK sudjelovala na velikoj konferenciji ‘Operativne skupine EIP-AGRI: Inovacija u praksi’

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

U Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU od 2023.-2027., projekti operativnih skupina (OG) i dalje su ključni alat za inovacije i razmjenu znanja. Do prosinca 2023. u bazi podataka Europske komisije prijavljeno je više od 3400 takvih projekata, a očekuje se da će još projekata biti prijavljeno do kraja 2025. Kako bi proslavili i predstavili ta postignuća, te potaknuli umrežavanje i razmjenu znanja, ali i podržali sljedeću generaciju OG projekata i potaknuli transnacionalne/prekogranične OG, jedinica za podršku EU ZPP mreže za inovacije i razmjenu znanja EIP-AGRI organizirala je konferenciju ‘EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice’, na kojoj su sudjelovali i predstavnici HPK. 

HPK je sudjelovala u organizaciji konferencije na kojoj su bili predstavnici RH i to operativnih skupina Zagorci – kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta, SatelitePhoto@Agro-primjena dostupnih online servisa fotografija u okviru mogućnosti i potreba domaćih proizvođača hrane, Razvoj inovativnih metoda povećanja prinosa maslina i klasifikacije maslinovog ulja, te Agrobiotest-inovativne metode praćenja, prognoze i suzbijanja štetočina. 

Ovaj dvodnevni događaj održan je u portugalskom mjestu Estorila, od ponedjeljka 6. svibnja do srijede 8. svibnja.

– Konferencija je okupila najbolje poljoprivredne i ruralne inovacije u Europi. Glavni cilj konferencije bio je dvojak: istaknuti uspješnu provedbu EIP-AGRI kroz OG projekte kao jedan od njegovih glavnih sastavnih blokova te učiti iz tog iskustva za provedbu projekata u okviru ZPP-a 2023.-2027. Ova konferencija je glavni događaj u EU vezano za inovacije koje se financiraju u okviru Programa ruralnog razvoja. Održava se jednom u programskom razdoblju. Do sada je osnovano 3400 operativnih skupina EIP AGRI, dok je se za novo razdoblje planira 6600. Natječaj u Republici Hrvatskoj je u tijeku, a mi smo u prošlom razdoblju imali 20 operativnih skupina, koje su financirane iz mjere 16 – izjavila je Tajana Radić, voditeljica Odjel za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju HPK. 

Iz HPK ističu kako je tijekom konferencije prezentirana postignuća preko 3400 OG projekata u EU, te razmijenjena iskustava OG projekata, ali i potaknite mogućnosti dijeljenja znanja i inovacija koje su razvile OG. Razgovaralo se i o novim mogućnostima, uključujući mogućnosti financiranja, za daljnju upotrebu i nadogradnju rezultata OG u praksi, uključujući Horizon Europe. Također , raspravljalo se i o novim izazovima te su identificirane dobre prakse koje mogu podržati pripremu i provedbu OG projekata u okviru ZPP-a 2023.-2027. 

– Cilj je potaknuti daljnje umrežavanje i suradnju za inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima, uključujući stvaranje transnacionalnih/prekograničnih OG-ova, poboljšati sinergiju između ZPP-a i Horizon Europe za dobrobit OG-ova. Program konferencije je uključivao plenarne sjednice s glavnim govornicima i interaktivne rasprave koje su prikazale konkretne priče iz relevantnih OG-ova – priopćeno je iz HPK. 

– Ovaj događaj je stvorio prilike za daljnje širenje i unapređenje rezultata projekta te pomaže  sudionicima da bolje razumiju širi opseg tema kojima se OG mogu baviti tijekom razdoblja ZPP-a 2023.-2027. Osim toga, konferencija se bavila i pitanjima koja su relevantna za uspjeh OG-ova, dok se raspravljalo i o novim izazovima i identificirane su dobre prakse. Sve ovo će pomoći nadogradnji postojećih iskustava za pripremu buduće generacije projekata. Na konferenciji je bilo puno prilika za razmjenu i umrežavanje između sudionika, te za inspiriranje konkretnim dobrim praksama – istaknula je Radić.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski tijekom video obraćanja sudionicima konferencije naglasio je kako su projekti EIP Agri bolje usmjereni prema praktičnoj upotrebi te da EK  želi nastaviti podržavati ove projekte. 

– Naša postignuća su se znatno poboljšala i očekujemo mnoga novih u budućnosti. Najnovija istraživanja i prakse su dostupna poljoprivrednicima u projektima s više aktera. Moramo podijeliti naše izazove i umnožiti naša rješenja. Mi financiramo preko 50 savjetodavnih mreža Horizon 2020. kako najbolje implementirati Projekt EUFARMbook danas te se kroz njih želi osnažiti poljoprivrednike i osigurati im sigurniju budućnost – kazao je europski povjerenik za poljoprivredu. 

Kako je istaknuto na konferenciji preko 6600 projekata je planirano u svim državama članicama, s ukupnom investicijom od 1 milijarde eura. Ovi projekti su za sve farmere, a rezultati istraživanja i inovacija mogu biti prekretnica u poljoprivredi, dok  troškovi pokrivanja pripreme i implementacije od strane država članica mogu biti u visini 500.000 eura. Poljoprivrednici su u središtu ovih istraživanja, a projekti se moraju usredotočiti na pomoć poljoprivrednicima pri prijavljivanju za ove projekte.  

Što su Operativne skupine

Operativna skupina je grupa aktera koji kreiraju nova rješenja za poljoprivredu. Mogu ići od razvoja novih proizvoda, tehnologija, te novih praksi i testiranje istih. Isto tako kroz njih se Razmjenjuju znanje i inovativna rješenja. Rezultati moraju biti primjenjivi u svakodnevnom poslu poljoprivrednika. Razmjena znanja treba biti jednostavna i praktična, tako da svi mogu imati korist, pri čemu je važno izgraditi snažniju poljoprivrednu zajednicu. Projekti su ranije bili fokusirani na održivosti, dok sada pokrivaju sve ciljeve ZPP-a uključujući i socijalni aspekt. Projekt se trebaju fokusirati na stvarnu potrebu poljoprivrednika, te da imaju stručne osobe koje će pomoći poljoprivrednicima i zajednički se udružiti u primjenu novih praksi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba