Završio 13. ciklus nacionalnog projekta za poticanje čitanja

ČITAJMO ZAJEDNO: OŠ Zlatar organizirala projekt, stigli učenici i mentori iz cijele Hrvatske

Objavljeno: 13.05.2024. zagorjeinternational

Završnom priredbom u Centru za kulturu Novi Zagreb u petak, 10. svibnja, obilježen je završetak 13. ciklusa nacionalnog projekta za poticanje čitanja ‘Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige’, čiji je nositelj Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara. Tom je prigodom zlatarska škola, kao organizator i domaćin događanja, ugostila 200-tinjak učenika i njihovih mentora iz osnovnih škola diljem Lijepe naše.

Ukupno je ove školske godine u projektu sudjelovalo 28 škola s 470 učenika, među kojima i OŠ ‘Bila’ iz Viteza u BiH. Nazočne u dvorani pozdravio je domaćin događanja, ravnatelj OŠ Zlatar Marijan Posarić, zahvalivši pritom školskim knjižničarkama i knjižničarima te razrednim učiteljicama na velikom trudu koji svake godine ulažu u provedbu projektnih aktivnosti, kako u svojim školama tijekom projekta, tako i na završnici u Zagrebu.

Sve to ne bi bilo moguće bez njihovih učenika koji svoje umijeće interpretacije pokazuju glumom, pjesmom, plesom i recitacijom, a mnogi od njih svoj doživljaj pročitane građe izražavaju i kroz različite multimedijske uratke. Podsjetimo, ovim se projektom učenike potiče na čitanje i njegova je osnovna namjera da razvije njihove čitateljske kompetencije, a istodobno im obogaćuje rječnik, jača socijalne vještine, potiče stvaralaštvo, razmišljanje i rješavanje problema.

Osim toga, učenike se želi potaknuti i na uporabu novih medija u interpretaciji književnog djela, na kreativno i suradničko korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije. Projekt se šestu godinu zaredom odvija uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. U svojoj završnoj riječi ravnatelj Posarić najavio je da će se od sljedeće godine završna priredba održavati u Zlataru, gdje je projekt i pokrenut prije trinaest godina, budući da se obnova festivalske dvorane, popularne ‘Sokolane’, bliži kraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba