SAJAM STOKE I KONJA: Ove godine održava se u Zlataru, a nagradni fond nikad veći. Naravno, na programu je i 'Bambino kup'

“Ovo je jedinstvena prilika da dođu obitelji sa svojom djecom kako bi vidjeli kravu koja nije s Milka čokolade”

Objavljeno: 13.05.2024. zagorjeinternational

Ne tako davno, gotovo svaka kuća u Hrvatskom zagorju imala je barem jednu kravu, ako ne i više. No, danas takvih kućanstava skoro pa i nema. Jedna svijetla točka u svemu tome je porast gospodarstva koja imaju veći broj grla stoke.  

Svemu tome sigurno pridonosi i Izložba stoke i konja koja će se održati ove subote u Zlataru. Valja napomenuti kako je ovogodišnje izdanje Izložbe stoke 21. zaredom, dok se izložba konja održava po 23. puta. Tu je i uvijek rado posjećeni ‘Bambino kup’ koji ove godine ima svoje 14. izdanje. 

O tome što sve očekuje izlagače, ali i posjetitelje Izložbe, danas je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini na konferenciji za novinare prezentirala  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ Sanja Mihovilić koja je istaknula kako izložbu organizira Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Gradom Zlatarom kao domaćinom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Središnjim savezom uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i uzgajivača hrvatskog posavca te s domaćim stočarskim udrugama.  

18. svibnja

– Izložba će se održati 18. svibnja u subotu u Zlataru na trenutnom sajmišnom prostoru iza autobusnog kolodvora. Sama izložba će krenuti već od 7 sati za izlagače, a okupljanje uzvanika će biti u 10.45 ispred prostora Končara, nasuprot trgovine SPAR, gdje će  biti povorka kočija i jahača do samog sajmišta. U 11.30 bit će otvorenje Izložbe gdje će se odvijati i predvođenje grla. Sve će krenuti s ‘Bambino kupom’ gdje nam se prezentiraju djeca, mladi uzgajivači. Najmlađi od 20-ak mladih ima tek dvije godine, a najstariji 13 – kazala je Mihovilić istaknuvši novitete ove godine: 

– Ove godine ćemo imati kolekciju goveda i to steonih junica, mladih krava s prvim teljenjem, krava s dva i više teljenja te holstein pasmine. Na kraju ćemo imati i šampiona goveda. Kod konja imamo kolekciju pastuha hladnokrvnjaka, omica, kobila i ždrebadi te su nam se ove godine pridružili i hrvatski posavci. Uz to imat ćemo prezentaciju malih životinja – otkrila je Mihovilić. 

Voditeljica Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), područnog ureda Krapina Jasenka Mirjana Očko, složila se s pročelnicom Mihovilić oko značaja ‘Bambino kupa’. 

– Osam uzgajatelja će pokazati svojih najboljih 14 grla goveda u četiri kolekcije – tri kolekcije simentalskih te kolekcija holstein. Drago nam je i što imamo Bambino kup. To je revijalna manifestacija gdje mladi vode telad i predstavljaju svoje gospodarstvo, a to je budućnost stočarstva. Pošto su obučeni u narodne nošnje, ujedno predstavljaju i kulturu i izričaj kraja – poručila je Očko. 

Zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek osvrnula se na problematiku prostora, pošto traju radovi na izgradnji tržnice.  

– Pozivam sve posjetitelje na razumijevanje pošto ovaj prostor sigurno nije idealan kao onaj na koji smo navikli, ali svakako je prostor gdje ćemo smjesti sve sudionike, kao i posjetitelje. Budući da je prostor u samom centru, trebat će više opreza što se tiče samog prometa, ali vjerujem kako će proći bez problema. Za sljedeću godinu ćemo naći adekvatniji prostor jer će do tada biti završen Sajam u Zataru, naša tržnica – najavila je Auguštan – Pentek. 

Veće nagrade

Župan Željko Kolar apostrofirao je rezultate koje postižu domaći uzgajivači goveda i konja na sajmu u Gudovcu ili pak na međunarodnim smotrama. Uz to je istaknuo kako su ovogodišnje nagrade za najbolje uzgajivače dignute za 100 posto. 

– Ovo je jedinstvena prilika za pozvati obitelji da dođu sa svojom djecom kako bi vidjeli kravu koja nije s Milka čokolade. Idealna prilika da se djeca upoznaju sa životinjama, porazgovaraju s proizvođačima i da pošaljemo sasvim drugačiju sliku i poruku od one kakva percepcija postoji u javnosti – poručio je Kolar dodavši:

– Razumijemo izazove s kojima se uzgajivači susreću svaki dan, što se vidi kroz mjere ruralnog razvoja gdje dižemo sredstva za 10 posto, ali smo i ovdje dignuli same nagrade. Za kravu šampionku ili konja nagrada je bila 300 eura, a sad će biti 600 eura, po kolekcijama sad će biti 300, 220 i 160 eura. S druge strane, da bi motivirali proizvođače da dođu, platit ćemo svakom uzgajivaču dnevnicu od 30 eura, 0,40 centi po kilometru koliko mu je potrebno od štale da dovede stoku na samo sajmište, a za zaprege će biti 40, plus 30 eura za onog koji ju dovede. Time pokazujemo da cijenimo njihov rad, trud i rezultate – zaključio je Kolar primijetivši kako ima sve više mladih uzgajivača, pa je njih posebno pozvao na Izložbu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba