Uspješna suradnja Udruge veterana 7. gardijska brigada 'Puma' i Druge gimnazije Varaždin

“Kad je ratno stanje javljaju se najhrabriji, a naši varaždinski branitelji su to svakako bili”

Objavljeno: 13.05.2024. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je projekt naziva ‘Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta’, koji se odvija u suradnji Udruge veterana 7. gardijska brigada ‘Puma’ i Druge gimnazije Varaždin te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Projekt su predstavili Jurica Šare iz Udruge veterana 7. gardijska brigada ‘Puma’, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek te profesor povijesti u Drugoj gimnaziji Varaždin Nikola Slunjski, a predstavljanju su nazočili i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Višnja Horvat, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada Robert Puja te učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin Antonija Hajec.

– Domovinski rat nije dovoljno opisan u školama, pa smo ovim projektom nastojali pojačati tu tematiku kako bi učenici dobili više znanja o samom Domovinskom ratu i svemu onome što mu je prethodilo. Stoga su članovi naše udruge koji su prošli ratišta pričali učenicima o Domovinskom ratu, što je njima bilo vrlo zanimljivo i poučno – rekao je Šare, dodavši kako su učenici mogli spoznati da se povijest nije događala tamo negdje daleko i da je nisu stvarali tamo neki nepoznati ljudi, već naši sugrađani.

Terenske nastave

Nikola Slunjski, profesor povijesti u Drugoj gimnaziji Varaždin, istaknuo je kako je riječ o projektu gdje učenici kroz niz aktivnosti produbljuju svoje znanje o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu te tako izgrađuju svijest o lokalnom i nacionalnom identitetu.

– U projektu učenici imaju različite aktivnosti. Podijeljeni su u grupe gdje svaka mora istražiti neki važan događaj ili osobu iz lokalne povijesti i spoznati kako su ti događaji ili pojedinci utjecali na našu zajedničku nacionalnu prošlost. Time učenici postaju mali istraživači koji iščitavaju brojne izvore iz kojih prikupljaju informacije i stvaraju zaključke. Osim toga, organiziraju se različita predavanja i okrugli stolovi gdje učimo o suvremenoj hrvatskoj povijesti od znanstvenika, stručnjaka ili od neposrednih sudionika povijesnih zbivanja. Posebnu vrijednost našem projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način, slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja – kazao je Slunjski te dodao kako se radi o kvalitetnijem načinu učenja od onog klasičnog u učionicama jer su učenici na terenskoj nastavi prošli već gotovo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika.

Projekt i suradnju pohvalio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, istaknuvši pritom kako spomenuti projekt traje od početka formiranja Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

– Program se zove ‘Od kraljice do učiteljice’, kraljica je sinonim za matematiku, a povijest je učiteljica života. Ovaj projekt je izuzetno važan za Varaždinsku županiju. Znamo značaj i ulogu sedme gardijske brigade u obrani i oslobađanju Hrvatske i dobro je da učenici naših škola posjećuju mjesta i točke na kojima su branitelji s ovog područja ostavili duboki trag. Uvijek kad je ratno stanje javljaju se najhrabriji, a naši varaždinski branitelji su to svakako bili – naglasio je pročelnik Huđek.

Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin, uključila se u ovaj projekt jer voli povijest.

– Odlasci na teren su bili jako zanimljivi jer smo čuli mnoge korisne, zanimljive i živopisne informacije. Posebno nam je bilo zanimljivo u Dubrovniku, Vukovaru i Pakracu gdje smo se uvjerili u hrabrost i junaštvo naših branitelja, a istovremeno smo odali i počast svim poginulima te preminulim hrvatskim braniteljima – zaključila je Antonija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba