Vlada radi izmjene Zakona o obrazovanju

Učitelji će dobiti do 500 eura kazne ako učeniku daju ocjenu lošiju od zaslužene

Objavljeno: 14.11.2023. zagorjeinternational

Zakon o obrazovanju proći će kroz izmjene od strane Vlade, a među istaknutijim je svakako ona da će se predvidjeti kazne za učitelje ako učeniku daju lošiju ocjenu od one koju je zaslužio. 

‘RTL Danas’ otkriva kako će kazne biti od 200 do čak 500 eura, a propisane su za devet prekršaja, među kojima je i krivo ocjenjivanje. Uz to, učitelji mogu biti kažnjeni i u slučaju da provode nastavu suprotno propisanom kurikulumu ili koriste neodobrene udžbenike.

Izmjene zakona propisuju da će se učitelj i nastavnik kazniti s 200 do 500 eura ako “ne provode postupke vrednovanja tijekom školske godine sukladno Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi”.

Ove izmjene nisu baš naišle na odobravanje sindikata i prosvjetnih radnika koji najavljuju prosvjed ako se takav prijedlog ne povuče. 

– Bolje da nastavnik ni ne otvara vrata učionice. Iskreno govoreći, mislim da je ovo fiks ideja nekog tko je u Ministarstvo obrazovanja zalutao. Najlakše je biti nastavnik koji će podijeliti petice – rekla je za ‘RTL Danas’ Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba