Imamo vladu

HDZ i DP se dogovorili. DP-u tri ministarstva. Osniva se i jedno novo

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Radnije danas pisali smo da su HDZ I DP postigli dogovor i oformili većinu, a sada su dogovorili i strukturu buduće vlade. 

– Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu DP-u. Osnovat ćemo novo ministarstvo – Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP mahom baziran u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. Nismo govorili o imenima. Onaj član vlade koji bude za demografiju će biti i potpredsjednik vlade – izjavio je premijer Andrej Plenković, prenosi Index.hr.

Dodao je da će ova vlada imati više ministarstava nego prije te da kreće skupljanje potpisa.

Na pitanje koliko će manjinaca dati potpis, odgovorio je kratko:

– Koliko treba – kaže Plenković. 

Potvrdio je da će se ministrima dizati plaće.

– Što se tiče plaća ministara, mi imamo pripremljene analize, zakonske potpore, već smo to planirali i prije. U svim državnim resorima dignute su plaće pa i vjerojatno u nekom trenutku je u redu da se dignu plaće i političarima – kaže premijer.

Dodao je I da će jedan potpredsjednik sabora biti iz redova DP-a, no o imenima još nije konkretno govorio. 

– Ostat će ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ostat će Damir Habijan – otkrio je.

Izjavu je dao i Ivan Penava.

– Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora. Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva. Dogovorena je i kvota koja će se primjenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika sabora – izjavio je Penava. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba