Bez Europskog izvješća kazne i do 920 eura

U prometu ste se samo ‘kušnuli’ pa pozvali policiju? Evo zašto to nije dobra ideja

Objavljeno: 01.05.2024. zagorjeinternational

Gotovo svakodnevno svjedočimo prometnim nesrećama u kojima je manja materijalna šteta. No, sudionici umjesto da maknu vozila s ceste i “dogovore se” zovu policiju, piše ePodravina

Osim što nepotrebno blokiraju promet riskiraju i kazne kojih možda i ne bi bilo. Policija se oglasila i poslala poruku vozačima koji nepotrebno blokiraju promet. 

– Postoje prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima. Sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika! – poručila je policija. 

Moraju omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. 

– Naravno, vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izvješće. Mogu i na bilo koji drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima – dodaju u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. 

Navode što i kako u slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari. Vozač je tad dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću. 

Propisana je novčana kazna u iznosu od 390 do 920 eura. Njome će se kazniti vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke. Kao i ako ne popuni Europsko izvješće i umjesto da ostane, napusti mjesto prometne nesreće. 

– Vozaču koji je proglašen krivim izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci. Usto u evidenciju se upisuju tri negativna prekršajna boda – dodaju u policiji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba