Načelnik Kumrovca ugostio veleposlanika Arapske Republike Egipat u RH Nj. E. Aymana Tharwata Amina Abdela Aziza

Tijelo Josipa Broza Tita ipak se ne vraća u Kumrovec?

Objavljeno: 08.05.2024. VH

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt u utorak je u Vili Kumrovec ugostio veleposlanika Arapske Republike Egipat u Republici Hrvatskoj Nj. E. Aymana Tharwata Amina Abdela Aziza. Na održanom sastanku razmatralo se o mogućnostima buduće suradnje na raznim poljima, a kako je ovom prilikom rekao veleposlanik, izuzetno mu je drago što je posjetio Kumrovec, mjesto u kojem je rođen jedan od velikana povijesti, Josip Broz Tito. 

– Prema svemu što sam vidio i posjetio, može se zaključili da je itekako pozitivno to što je Hrvatska dio Europske unije, a to se vidi na njenom napretku na svim razinama. Egipat i Hrvatska u narednom će periodu raditi na mogućnostima suradnje. Posebno se to odnosi na mogućnost da Hrvatska Egiptu bude izvozno središte za ovaj dio Europe. Također, drago mi je da ovdje vidim i neke darove koje je još 60-ih godina naš predsjednik Nasser darovao Titu – istaknuo je veleposlanik. 

Prijateljstvo i suradnja

Domaćin, načelnik Šplajt, dodao je da od ovog susreta očekuje da se on pretvori u dobru i kvalitetnu suradnju.

– Nastojat ćemo da svi zajedno, kroz ovo naše prijateljstvo, izvučemo neku korist, ali i da stvorimo dugoročnu suradnju koju ćemo svi zajedno znati iskoristiti za nešto dobro – dodao je Šplajt. 

Posebna je ovo veza s obzirom na to da su spomenuti egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser i Tito bili među osnivačima Pokreta nesvrstanih.

– Ne možemo znati bi li svijet drugačije izgledao da je Pokret opstao, ali vrlo moguće da bi se povijest drukčije pisala. Ipak, vremena se mijenjaju, dolaze neka druga razmišljanja i politike. Zemlje koje su to pokrenule možda više ne podržavaju tu politiku, no i dalje je provode jer je bila kvalitetna i jer su ljudi o svemu bili educirani i znali su iskoristiti sve ono što im je Europa nudila. To je tada bila dobra politika, a u neku ruku je i danas. Danas nam je pak drago što Egipat, Kina, ali i ostale zemlje u svijetu cijene lik i djelo Josipa Broza i dolaze ovdje k nama – rekao je Šplajt.  

Što se tiče povratka Titovog tijela iz Beograda u Kumrovec, načelnik Šplajt dodao je da su Kumrovčani uvijek za to spremni. 

– Mi smo spremni, ipak je on naš Kumrovčan, no ipak mislim da su to spinovi gradonačelnika i politike Srbije. Oni isto trenutno prolaze kroz izbore, pa tu možda žele dodatne bodove. Mislim da to toga neće doći, ali ako slučajno dođe, mi smo spremni – zaključuje Šplajt. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba