Plitvička jezera dobivaju kavanu i slastičarnicu nalik onoj iz 1949. godine

NOVO, ALI STARO: U Nacionalnom parku se gradi restoran Kozjak vrijedan 1,1 milijuna eura

Objavljeno: 10.11.2023. zagorjeinternational

Topao studeni i u Lici omogućava živost na gradilištima, pa se tako u Nacionalnom parku Plitvička jezera intenzivno gradi restoran Kozjak, ali i vanjski prostor s terasom i širokim stepeništem, piše Index.

Zanimljivost 1,1 milijun eura vrijednog zahvata je da se radi iz temelja, ali kao faksimilna rekonstrukcija građevine restorana Kozjak, prema izvornom stanju iz 1949., a u projektiranju su se koristile i snimke iz 1981.

Restoran Kozjak je 1949., ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, izgrađen prema projektu arhitekta Ivana Strižića te je predstavljao zaštićeno kulturno dobro. No nakon dotrajalosti i djelomičnog urušavanja Ministarstvo kulture odobrilo je uklanjanje zgrade pod uvjetom da se rekreira kao faksimil kako bi se očuvala njena ambijentalna vrijednost.

Prema riječima ravnatelja Nacionalnog parka Tomislava Kovačevića, namjena će biti malo izmijenjena – bit će to kavana i slastičarnica s uređenom vanjskom površinom za posluživanje gostiju, odnosno imat će terasu s 40 sjedećih mjesta. U zatvorenom prostoru ugostiteljski dio imat će 60 sjedećih mjesta. 

Planirani završetak radova je naredno proljeće. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba