Muzej Međimurja Čakovec osvojio je dvije nagrade, a treća je otišla Centru za posjetitelje u Žabniku

Čak tri nagrade iz područja turizma ovih dana otišle u Međimurje 

Objavljeno: 13.10.2023. zagorjeinternational

Gdje god se u ovom dijelu Europe nagrađuju dometi u turizmu, barem jedna od nagrada stiže u Međimurje, a ovoga puta stigle su tri! Na nedavno održanim manifestacijama kojima se promovira turizam te prezentacija baštine, Muzej Međimurja Čakovec osvojio je dvije nagrade na ‘Festivalu turističkog filma’, a Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnik je “Big SEE” tourism design nagradu za 2023. godinu, u kategoriji ‘Kreativna priča i identitet kao iskustvo’, u okviru ‘Tjedna dizajna’ u Ljubljani. 

Međimurje je tako još jednom pokazalo da može stvoriti vrijednost, ali i da je zna predstaviti svijetu.

Muzej Međimurja Čakovec

Na ‘Festivalu turističkog i etnofilma’ vrednovana su 124 prijavljena filma među kojima je žiri 25 najboljih u kategoriji etno, te 52 u kategoriji turističkih filmova, odabrao za prikazivanje. Među prikazanima su tri filma nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec – “Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju”, “Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske” i “Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske”.

Međimurska županija

– U oštroj konkurenciji filmova snimanih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti dobivene nagrade su potvrda da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznat od struke. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina diljem Međimurja te koristimo priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u filmove iz serijala – istaknula je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Muzeju Međimurja Čakovec za ovu produkciju dodijeljene su dvije nagrade, u kategoriji najboljeg etnoserijala za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja, te za najbolju glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu.

Nagradu za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini preuzela je viša kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač, koja je i vodila ovaj projekt započet 2017. godine.

Nagrađenu glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu potpisuje akademski slikar i glazbeni producent Bojan Miljančić iz Čakovca, a radi se o modernoj obradi međimurske popijevke ‘Ptica vuga’.

Mlinarova hiža

Centar za posjetitelje Žabnik s Mlinarovom hižom dobitnik je nagrade za kreativnost priče i identiteta kao iskustva, prema odabiru kustosa “Big SEE-a”. Riječ je o prestižnoj međunarodnoj nagradi kojom se promiče izvrsnost u dizajnu u različitim kategorijama te ističe kreativni potencijal u zajednice. 

Priznanje za način prezentacije života starih Međimuraca, kao i života u ‘savezu’ rijeke i čovjeka, odano je Turističkoj zajednici općine sv. Martin na Muri te Međimurskoj županiji za ovaj centar za posjetitelje u Žabniku, na samoj obali Mure.

– Nagrada potvrđuje našu posvećenost stvaranju posebnih iskustava za posjetitelje i vjerovanje u moć dizajna u pripovijedanju zanimljivih priča. To je rezultat truda svih uključenih u turističku priču Centra za posjetitelje Žabnik. Također, sa zadovoljstvom dijelimo vijest da su Terme sveti Martin prepoznate kao prvi Healthness resort u Europi, zahvaljujući predanosti područjima zdravlja, aktivnog odmora i ugostiteljstva – kažu u TZ-u općine Sveti Martin na Muri. 

Međimurska županija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba