FOTO: U Krapini obilježen Svjetski i Europski tjedan cijepljenja

KZŽ je iznad hrvatskog prosjeka po postotku cijepljene školske djece

Objavljeno: 29.04.2024. zagorjeinternational

Na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini danas je obilježen Svjetski i Europski tjedan cijepljenja koji se tradicionalno obilježava u zadnjem tjednu travnja.

Kako je istaknula specijalistica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Bojana Mahmutović, ove godine je posebno svečano jer se obilježava i pedeset godina od uvođenja proširenog programa cijepljenja u Europi.

– Bitno je da kontinuirano educiramo zdravstvene djelatnike, roditelje, medije i donositelje odluka o važnosti cijepljenja, pogotovo u ovo izazovno doba – poručila je Mahmutović.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek, istaknula je da je jedan od ciljeva akcije i da se ukaže ljudima na značaj cijepljenja u prevenciji.

– Prezentiramo važnost cijepljenja kao javno-zdravstvene intervencije, a cilj ovakvih naših akcija je da što većim brojem aktivnosti te informiranjem i educiranjem, pomognemo ljudima da steknu bazu, odnosno znanje, a da onda oni na temelju tog znanja lakše donose odluke jer smo vidjeli da su u doba pandemije postali dosta skeptični glede cijepljenja – rekla je Stanković Gjuretek.

Akciju u Krapini je posjetila i dožupanica Jasna Petek.

– Što se tiče obuhvata cijepljenja školske djece, u Krapinsko – zagorskoj županiji postotak je visok, 95 posto, a to možemo zahvaliti predanom radu i vjerovanje u sve ono što radi naš Zavod. Imamo među najvećim obuhvatima cijepljenja u Hrvatskoj gdje je prosjek 90 posto, a mi smo na 95 – poručila je Petek.

Inače, građanima su se, osim edukativnih letaka, dijelili i nagradni baloni koji su u sebi sadržavali tri istinita i tri lažna mita o cijepljenju te dozu cjepiva s kojom se onda građani mogu javiti u Zavod kako bi se cijepili.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba