Zbog pada narudžbi prvi na udaru je sektor metalurgije

KRIZA: Recesija u Njemačkoj počela se odražavati na tvrtke s hrvatskog sjevera

Objavljeno: 08.10.2023. zagorjeinternational

Cijela Europa s velikom pozornošću prati što se posljednjih mjeseci događa u najvećem europskom gospodarstvu, njemačkom, koje je u sve dubljoj krizi. To se već djelomično osjeća u tvrtkama na hrvatskom sjeveru koje su tradicionalno vezane uz njemačko i gospodarstva skandinavskih zemalja, javlja HRT.

Obuću za hitne službe proizvodi 1400 radnika u pogonu u međimurskoj Maloj Subotici. Vlasnici su Nijemci, a tržište je cijeli svijet.

-Mi smo 1999. krenuli s jednom malom firmom kao kooperanti, 2005. smo krenuli s ozbiljnom proizvodnjom koja je rasla iz godine u godinu – rekla je voditeljica proizvodnje Marija Novak, prenosi Poslovni.

Globalnu recesiju 2008. su preživjeli investiranjem i širenjem tržišta.

-HAIX ima tu sreću što djelujemo na dva područja – a to je da smo izvozno orijentirani diljem svijeta i nismo ovisni o ni jednoj zemlji, a drugo naš proizvod pokriva više segmenata – rekla je Mirjana Lisjak, voditeljica financija i računovodstva.

Inflacija, visoke cijene energenata utječu na poslovanje, ali ovu će godinu kažu – završiti u plusu. Za razliku od mnogih ne uvoze radnike iz trećih zemalja.

Ipak, neke tvrtke, pogotovo u metalurgiji, već osjećaju probleme zbog inflacije i recesije u Njemačkoj.

-I to ne samo Njemačka, već i padaju narudžbe sa sjevera Europe, pogotovo Švedske i s obzirom na izvoznu orijentiranost naših firmi posljedice će se osjetiti – rekao je Dragutin Gložinić iz Hrvatske gospodarske komore Varaždin.

Mogućim problemima unatoč, formula ostaje ista – ulaganje i modernizacija.

-Svu dobit koju ostvarimo reinvestiramo u strojeve visoke tehnologije, i tako radimo kvalitetan proizvod koji ima kupce – kaže Lisjak.

Iako su svi na oprezu, zasad recesija na sjeveru Europe snažnije ne remeti poslovanje hrvatskih tvrtki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba