Vrijedan je oko 12 milijuna eura, od države u te svrhe stiže 6,1 milijun

Međimurska županija dobiva novi Centar za starije u Nedelišću 

Objavljeno: 04.10.2023. zagorjeinternational

Međimurska županija ne zastajkuje u razvojnom ritmu. U ponedjeljak su u Zagrebu župan Matija Posavec i načelnik općine Nedelišće Nikola Novak potpisali ugovor o izgradnji centra za starije osobe koji će se graditi Nedelišću i uvelike pridonijeti ublažavanju deficita smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne ljude te kvaliteti njihova života.

Nakon što su u proljeće ove godine župan i načelnik Novak potpisali sporazum o partnerstvu na izgradnju projekte dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, u ponedjeljak je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpisan i ugovor za ovaj strateški projekt u kojem je Međimurska županija partner Općini Nedelišće. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 12 milijuna eura, a natječajem je odobren maksimalni mogući bespovratni iznos od 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima. 

5300 kvadrata

Centar za starije osobe podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 sobi, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnima od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije pružiti smještaj prema najvišim standardima. U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć , nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru, bilo u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane. 

– Međimurska županije i Općina Nedelišće zajedno su iskoristile priliku te uspješno kandidirale projekt na natječaj, što je još jedan dokaz razvojnog opsega i snage naše Županije. Ponosan sam što upravo danas, tek što smo obilježili još jedan Dan starijih osoba, svjedočimo početku realizacije ovog strateškog projekta, usmjerenog na potrebe naših starijih i nemoćnih sugrađana, te ovim našim odgovornom na deficit smještajnih kapaciteta, svjedočimo njegovanju humanosti u zajednici – istaknuo je župan Matija Posavec.

Ukorak sa Županijom

Načelnik Novak zahvalio je svima koji su se uključili u izradu projektne dokumentacije i Međimurskoj županiji na odabiru Nedelišće za lokaciju budućeg velikog centra. 

– Općina Nedelišće svoju Županiju prati ukorak razvojnom snagom te je ovaj centar za starije tek jedan od velikih projekata koji ćemo zajednički realizirati na dobrobit naših mještana – rekao je Novak.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba