Jesenske radosti dobra su prilika i za nešto zaraditi

SUPER IDEJA: Hrvatske šume trebaju pomoć oko skupljanja žirova – nude četiri eura za kilogram

Objavljeno: 01.10.2023. zagorjeinternational

Hrvatske šume u ponedjeljak, 2. listopada započinju s preuzimanjem sakupljenog žira hrasta lužnjaka i kitnjaka, piše Podravski list.

Uslugu će sakupljačima plaćati po cijeni od četiri eura po kilogramu žira hrasta lužnjaka i 4,50 eura po kilogramu žira hrasta kitnjaka. Plan ukupnih potreba u 2023. godini je oko 2.700.000 kilograma žira hrasta lužnjaka i oko 230.000 kilograma žira hrasta kitnjaka.

Sakupljanje se vrši pod nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma, a preuzeti žir se na sabirnim mjestima mora nekoliko puta tijekom dana prevrtati radi očuvanja zdravosti i po potrebi zalijevati kako ne bi ostao bez prijeko potrebne vlage prije nego se unese u šumu.

– Građani, odnosno sve lokalno stanovništvo koje živi u blizini šume svake godine s nestrpljenjem čeka ovo razdoblje preuzimanja žira. Budući da se radi o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, potrebno je angažirati veliki broj ljudi. Ovaj sezonski posao prilika je mnogima da barem malo povećaju kućni budžet – navode iz Hrvatskih šuma.

Kako dodaje Podravski, žir može sakupljati samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u šumama s posebnom namjenom koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemenskog materijala duži niz godina, a odabrali su ih šumarski stručnjaci iz resornog ministarstva i Hrvatskog šumarskog instituta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba