Samo se pokušavao pripremiti za zimu

NEČUVENO: Vinko (63) sa svoje njive posjekao bagreme i dobio kaznu. Drva su mu oduzeta 

Objavljeno: 28.09.2023. zagorjeinternational

Sa svoje zapuštene oranice, Vinko (63) je posjekao nekoliko stabala kako bi se pripremio za zimu, no na kraju je osuđen, a drva su mu oduzeta jer nije imao teretni list, niti su drva bila označena šumarskim čekićem.

Kako piše Danica.hr., sve se dogodilo kod Popovače prošlog listopada.

U presudi stoji da je Vinko proglašen krivim jer je u dvorištu kod Popovače “transportirao i pohranio oko sedam prostornih metara neobilježenog ogrjeva bagrema bez izdanog propisanog teretnog lista, čime je počinio prekršaj iz Zakona o šumama”.

On je rekao kako u blizini svoje kuće posjeduje oranicu koja je zapuštena i na kojoj su izrasla stabla bagrema.

– U listopadu je poznanik, uz moje znanje i dozvolu, posjekao ta stabla bagrema od kojih je izradio 14 kubika drveta te je traktorom s prikolicom prevezao oko sedam kubika u moje dvorište za potrebe grijanja. Drvo nije imao popratnicu, niti je bilo čekićano, odnosno obilježeno jer ja stvarno nisam znao da taj ogrjev treba biti čekićan i da za njega treba ima imati popratnicu – izjavio je Vinko na sudu.

Ipak, sudac je naglasio kako je odredbom Zakona o šumama propisano da se i drvo posječeno izvan šume i šumskog zemljišta može transportirati samo ako je propisano obilježeno i ako je izdan propisani teretni list.

Vinko je stoga kažnjen sa 150 eura i mora platiti 14 eura troškova postupka. Također, izriče mu se zaštitna mjera oduzimanja sedam prostornih metra ogrjevnog drva bagrema te se drvo predaje na daljnje raspolaganje šumarskoj inspekciji.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba