Iako se Vlada uvijek hvali da bi bez njene intervencije cijene goriva skočile u nebo, to nije istina

Da nema Vlade, gorivo bi plaćali manje od jednog eura po litri 

Objavljeno: 28.09.2023. zagorjeinternational

Kako smo već izvijestili, ali i kako ste sami mogli primijetiti, cijene goriva su na benzinskim postajama porasle, a kako piše Index.hr, unatoč Vladinim tvrdnjama da bi bez državnih intervencija poput zamrzavanja cijena i ograničavanja trgovačkih marži cijena rasla, ona prati kretanje na svjetskim tržištima.

Iako se stvara percepcija da su cijene goriva visoke zbog pohlepnih trgovaca, istina je, piše portal, drugačija, odnosno, najodgovornija za visoke cijene goriva je država i državne kompanije koje po zakonu imaju pravo na transfer dijela trošarina iz svakog plaćenog računa za gorivo. 

Cijena benzina i dizela bi bila manja od jedan euro po litri da država ne naplaćuje PDV i trošarinu, čak i kada bi trgovci povećali marže, piše Index.hr.

Cijena litre benzina i dizela trenutno je 1,62 eura, a od te cijene, dio koji se odnosi na zaradu samog vlasnika benzinske stanice je 0.1245 eura po litri (manje od kune, tj. 0.94 kn/l). Petinu cijene čini PDV, koji je opći prihod državnog proračuna.

Za pun spremnik od 40 litara dizela treba izdvojiti 64,80 eura, od čega se samo 4,98 eura odnosi na maržu trgovca, tek 7,69 posto cijene koju plaća kupac goriva. Država na račun PDV-a prihoduje 12.96 eura, a što je znatno više od trgovca. Nadalje, tu su i trošarine na kojima država ubire 15,32 eura po spremniku od 40 litara. Naime, državne trošarine su 23,64 posto cijene.

Prema izračunu, navodi Index.hr, ukupno preko PDV-a i trošarina državni nameti čine 43,64 posto cijene, a udio samog trgovca koji isporučuje gorivo iznosi samo 7,69 posto. Ostalih 48,69 posto se odnosi na troškove nabavke sirovine, prijevoz, skladištenje i ostalo. 

Iako je situacija vrlo slična i s benzinom, država tu ipak zaradi još više jer su trošarine veće. Na spremniku od 40 litara benzina, koji sada također stoji 64,80 eura, država preko PDV-a ubere 12,96 eura, a preko trošarina dodatnih 18,24, odnosno, ukupno 31,20 eura. Dakle, 48,15 posto cijene ide državi, 7,69 trgovcu, a ostatak su ostali troškovi kao i kod dizelskog goriva. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba