Broj prodanih stanova u padu, svaka četvrta nekretnina završi kod stranaca

Cijene kvadrata skočile do 2300 eura, u Krapinsko – zagorskoj županiji prošle godine izgrađeno 225 novih zgrada 

Objavljeno: 28.09.2023. zagorjeinternational

Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, no pada broj onih koje po takvim cijenama i pronađu svoje kupce. Novogradnja je skupa i većini nedostižna, dok se za stare i često neuređene stanovi jednostavno traži previše, poručuju stručnjaci iz nekretninskog sektora. 

Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72.000 kupoprodaja stanova i kuća, a do rujna ove godine ‘samo’ oko 50.000. U Zagrebu je pad realiziranih kupoprodaja pao za nemalih 20 posto. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700 – donosi Glas Podravine.

Sjever Hrvatske

U Krapinsko – zagorskoj županiji u 2022. godini izgrađeno je 225 novih zgrada ukupne površine 70123 metara kvadratnih. Od toga je 150 stambenih zgrada dok je 75 nestambenih. U Varaždinskoj županiji izgrađene su 302 nove zgrade, od toga 231 stambena i 71 nestambena. Međimurska županija pak broji 309 novih zgrada od kojih su čak 244 stambene, a 65 su nestambene.

Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine osvrnula se na razliku između traženih i realiziranih cijena te na pad prometa od 25 posto od početka godine.

– Imamo sve veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena, a to je pokazatelj da su tražene cijene previsoke. Mi apeliramo primarno na vlasnike rabljenih stanova da smanje očekivanja jer vidjeli smo pad prometa od 25 posto od početka ove godine – rekla je Mihaljinec.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, no i oni, doznaje se, posustaju u kupnji.

– Pad transakcija se odnosi na cijelu Hrvatsku, negdje više negdje manje. Nijemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu ali doći će do korekcija cijena – rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

Skupi stambeni krediti

Kupcima na ruku ne idu i sve skuplji stambeni krediti.

– Kada uspoređujemo kolovoz, lani i sada, preko 20 posto smo imali manje zainteresiranih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u ožujku koji je generirao određeni postotak kupaca – rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, no problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta.

– Novogradnju usporava i veliki rast cijena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To je bitno opterećuje investiciju, no mislim da su cijene u nekim situacijama ipak pretjerane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije – naglašava Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u srpnju, u Hrvatskoj se gradi oko 1150 stanova, premalo za sve zainteresirane kojima su nekretnine najisplativije ulaganje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba