‘Grdosija’ od 800 metara i 80 vagona koja pije 15 litara goriva po metru

Ovime HŽ obnavlja pruge po Hrvatskoj

Objavljeno: 27.08.2023. zagorjeinternational

I dalje su u tijeku radovi na obnovi pruge između zagrebačkog Zapadnog i Glavnog kolodvora, a iz HŽ Infrastrukture su na svojim stranicama objavili i ‘grdosiju’ kojom se vrši obnova. Riječ je o vlaku dugom nevjerojatnih 800 metara koji ima 80 vagona.

– AHM-800 tvrtke Swietelsky postrojenje je za iskop i ugradnju zaštitnoga tamponskog sloja. Drugim riječima, iskapa stari kameni materijal u dubini od 40 centimetara i ugrađuje novi. To postrojenje na dan završi 300 metara pruge, iskopa 3000 tona staroga kamena, a ugradi 1500 tona novoga kamenog materijala. Uz stroj inače radi još tridesetak radnika, a on odrađuje posao koji bi umjesto njega trebalo raditi nekoliko stotina radnika – pojasnili su iz HŽ-a.

HŽ Infrastruktura

Kada ne obnavlja prugu, to je zapravo običan vlak koji može voziti i do 100 km/h, a za vrijeme radova može progutati između 14 i 15 litara goriva po metru!

Dosad je ovim postrojenjem obnovljeno oko 600 kilometara pruga (npr. Ogulin – Split, Osijek – Beli Manastir, Zagreb Borongaj – Dugo Selo, Zaprešić – Zabok, Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor). 

HŽ Infrastruktura

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba