Ova općina je Domovinskom ratu dala 13 posto svog stanovništva

DONJA VOĆA: Osnovana je udruga hrvatskih branitelja Domovinskog Rata

Objavljeno: 08.08.2023. zagorjeinternational

U Općini Donja Voća osnovana je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Voća. Na inicijativu Antuna Mihalinca i Slavka Švetaka te još nekolicine sudionika Domovinskog rata i uz veliku potporu načelnice Sanje Kočet, došlo je do osnivanja i registracije samostalne udruge gore spomenutog naziva ili skraćeno UHBDRV.

Svakako se vrijedi prisjetiti povijesti i spomenuti činjenicu da je u Domovinskom ratu s područja Općine Donja Voća sudjelovalo mnogo branitelja raspoređenih i uključenih u vojne, policijske i ostale formacije obrambenih snaga koje su branile Hrvatsku.

300

– Općina Donja Voća dala oko tristotinjak branitelja što je otprilike 13 posto od ukupnog broja stanovnika početkom devedesetih, temelji su za organiziranje jedne takve samostalne udruge. Glavni cilj udruge su zaštite prava, ostvarivanje interesa i brigu o hrvatskim braniteljima – veteranima Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te zaštitu, očuvanje i promicanje digniteta dobrovoljaca s područja Voće i Domovinskog rata u cjelini – poručuju iz općine.

Na spomenutoj izbornoj skupštini izabrana su tijela uprave Udruge te je tako za predsjednika izabran Željko Žmegač, a potpredsjednici su Slavko Švetak i Željko Kočet. Skupštini je nazočio i predstavnik Specijalne jedinice policije PU varaždinske “RODA” legenda Domovinskog rata Stjepan Kološa te načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet.

Tom prigodom načelnica je istaknula zadovoljstvo osnivanja udruge koja će zastupati interese branitelja, promicati istinu o Domovinskom radu i kroz svoje ideje i aktivnosti doprinijeti u razvoju svoje zajednice te napomenula kako će udruga imati punu podršku nje kao načelnice i Općine te im poželjela mnogo uspjeha u radu i uputila dobre želje za nastavkom suradnje.

Zadaci i izazovi

Pred Udrugom stoje veliki zadaci i puno angažmana i aktivnosti svih članova Udruge kako bi se ispunili ciljevi i očekivanja postojanja same Udruge te su tako već krajem srpnja organizirano posjetili Hrvatsku Kostajnicu kako bi odali počast poginulom sumještaninu i suborcu Josipu Martanu, ali i svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima – istaknula je načelnica.

Udruga okuplja sve branitelje bez obzira u kojim su postrojbama bili i bez obzira na to što su članovi već nekih drugih braniteljskih udruga. Također, Udruga je otvorena za članstvo mladih, žena, djece i obitelji braniteljske populacije koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu, a baštine Domovinski rat i njegove vrijednosti, u cilju uključenja mladih u rad udruge i njezinog aktivnog promicanja u javnom životu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba