Premijer Plenković s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika

“Rado dolazimo u Veliko Trgovišće i prisjećamo se velikog predsjednika Tuđmana”

Objavljeno: 14.05.2024. zagorjeinternational

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, pa se obratio medijima i odgovarao na pitanja.

– Naravno da svake godine rado dolazimo u Veliko Trgovišće i prisjećamo se velikog predsjednika Tuđmana. Sad smo u 25. godini otkad je preminuo i njegovo djelo sve više dobiva pravi i istinski značaj. Važno je stalno imati na umu da smo mi politički nastavnici čovjeka koji je najveći hrvatski državnik u povijesti – poručio je premijer Plenković.

Tvrdi da nije vidio što je ministar obrane Ivan Anušić ranije rekao. Podsjetimo, Anušić je kazao da su HDZ i Domovinski pokret već dogovorili sve bitne stvari.

– Kad Vlada bude kompletirana ću objaviti – naglasio je premijer.

Bit će pet potpredsjednika Sabora

Novinari su ga pitali hoće li Željko Reiner i Furio Radin biti potpredsjednici Sabora.

– Između ostalih, da. Ima ih pet – rekao je Plenković i potvrdio da je treći Ivan Penava.

Pitali su ga i o prestanku financiranja lista ‘Novosti’.

– Nismo o tome zasad razgovarali. Radimo na usuglašavanju programa i kompletiranju sastava – odgovorio je.

HDZ i Domovinski pokret dogovorili su obrise nove Vlade. Navodno slijede minimalne promjene, od dosadašnjih ministara odlaze ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministrica turizma Nikolina Brnjac, a svi ostali ipak bi trebali ostati, doznaju 24sata.

Načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički podsjetio je kako ove godine nema pokojnog sina predsjednika Tuđmana, Miroslava, koji je bio veliki poklonik skupa i prijatelj Velikog Trgovišća.

U ime udruge ‘Muži zagorskoga srca’ kratku nam je izjavu dao doktor primarijus Rajko Fureš.

– Ovo je velika tradicija naše udruge, imamo preko 3000 stranica znanstvenih priloga koji će služiti za dalje. U prosincu ćemo obilježiti 25. godišnjicu smrti predsjednika Tuđmana, a njegov lik i djelo se sve više cijene – rekao je Fureš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba