Dobre napojnice

Konobari iz Srbije na hrvatskoj obali zarade i do 4000 eura 

Objavljeno: 26.07.2023. zagorjeinternational

Kako tvrdi jedan Beograđanin koji u Rovinju radi kao kuhar, vlasnici restorana u Istri za plaće samostalnih kuhara izdvajaju između 1800 i 2500 eura mjesečno, dok chefovi zarađuju od 3000 eura naviše, prenosi Poslovni.hr.

– Pomoćni radnici u kuhinji mogu zaraditi oko 1200, 1300 eura, dok poslužitelji imaju plaću od 800 – 900 eura, plus napojnica koja je u prosjeku oko 600 eura. Konobari inače zarađuju između 1000 i 1500 eura, no kad se uračunaju i napojnice, mjesečno znaju zaraditi i do tri tisuće eura. Ako je lokal baš dobar i ako imaju gužvu, konobari se popnu i do 4000 eura. Barmeni su plaćeni od 1300 do 1400 eura, a s napojnicama to je oko 2000 eura mjesečno – govori ovaj kuhar iz Srbije.

Ipak, nemaju svi pozitivna iskustva.

– Nisam zadovoljna svojim poslodavcem. Imala sam tu nesreću da me zapala jedna od gorih opcija u poslu kojim se bavim, ali svakako se ne planiram vratiti u Srbiju, već ovdje pronaći drugi posao. Bavim se specifičnim poslom koji nema veze s ugostiteljstvom, a to je animacija. Radimo s djecom i odraslima, izvodimo razne predstave, angažirani smo i kao pomoćni plesači, a često izvodimo i neke manje fizičke vježbe. Moja plaća je 800 eura, što je minimalac ovdje, a napojnice nažalost nemamo – rekla je jedna nezadovoljna radnica, no dodala je da ima adekvatan smještaj, tri obroka dnevno i jedan slobodan dan u tjednu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba