Ima se, može se

Slavni trgovački lanac digao plaće za 400 eura

Objavljeno: 21.04.2024. zagorjeinternational

Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske. Švedska Ikea imala je lani 153 milijuna eura prihoda uz rast od čak 31 posto. Neto dobit iznosila je 4,4 milijuna eura, što je gotovo 37 posto više nego godinu ranije, prenosi Danica.

Prodajne rezultate i profitabilnost pratile su i plaće te zaposlenost. Ikea je lani imala 562 radnika, što je 65 više nego preklani. Neto plaća iznosila je oko 1640 eura, što je više za 20 posto (godinu ranije bila je oko 1370 eura). No, Ikea Hrvatska i ove je godine plaće digla u prosjeku za 16 posto. To znači kako je prosječna neto plaća u toj kompaniji ovog trena gotovo 1800 eura. U godinu dana plaća u Ikei narasla je za više od 400 eura, odnosno za otprilike 36 posto, procjenjuju iz Danice.

Ikea se lani u Hrvatskoj našla na udaru kritika zbog ogromnih razlika u cijeni u regiji jer se ispostavilo da su mnogi proizvodi u Hrvatskoj osjetno skuplji nego u drugim zemljama. Zato su ove godine odlučili sniziti cijene za više od 46 posto svih proizvoda.

Jysk je lani ostvario 114 milijuna eura prihoda

S druge strane, danski lanac trgovina namještajem Jysk imao je prošle godine 114 milijuna eura prihoda uz rast od 19 posto. Profit je iznosio 13 milijuna eura, što je gotovo devet posto više. Jysk je lani imao 535 zaposlenih, što je pedesetak više nego preklani. Prosječna neto plaća prošle je godine iznosila oko 1200 eura, što je stotinjak eura više nego prethodne godine.

Danski div poznat je po tome što isplaćuje bonuse u skladu s povećanjem prodaje, a visina bonusa nema ograničenja. Najuspješnije trgovine Jysk u Hrvatskoj lani su bile u Zadru, Splitu Sirobuje i City Mallu u Puli. Najuspješnija trgovina s najvećim godišnjim bonusima po zaposleniku bila je Jysk trgovina u Sirobuji, gdje je svakom zaposleniku (ima ih 15-ak) isplaćen bonus od gotovo 3600 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba