Program sufinanciranja odnosio se isključivo na djecu i mlade do 18 godina

RK Zagorec dobio sredstva od Ministarstva turizma i sporta, predsjednik kluba govori i o problemu skupe dvorane

Objavljeno: 26.04.2024. Milorad Videković

U prvoj polovici listopada, od strane Sportske zajednice KZŽ, sportski klubovi dobili su obavijest o raspisivanju natječaja Ministarstva turizma i sporta za potrebe sporta. Rukometni klub Zagorec proučio je Uvjete natječaja koji su im bili prihvatljivi s obzirom na to da je natječaj raspisan strogo namjenski za sufinanciranje troškova stručnog rada i sufinanciranje kupovine sportske opreme, s tim da je Ministarstvo sudjelovalo s 85 posto od vrijednosti cjelokupnog programa, dok su Sportska zajednica i klubovi sudjelovali s minimalno 15 posto vlastitih sredstava.

Program sufinanciranja odnosio se isključivo na djecu i mlade do 18 godina, dok su se za sufinanciranje stručnog kadra za kojeg su tražena sredstva morale zadovoljiti odredbe iz čl. 19. i 20. Zakona o sportu, a tiču se stručne osposobljenosti trenera, te uvjet da su treneri licencirani od strane nacionalnog saveza.

Kvalitetan program

S obzirom na to da članstvo Rukometnog kluba Zagorec čine djeca od 3 do 21 godine, a od toga 90 posto čine mladi do 18 godina, te s obzirom na to da su svi naši treneri licencirani, odlučili su se prihvatiti zadatka da sudjeluju u pripremi natječajne dokumentacije. Stručni dio odlično je obavila trenerica Katarina Žigman, jedan dio o članstvu, potvrdama o stručnosti trenera je odradio predsjednik kluba Saša Kundih dok je sve to prekontrolirao, uz određene pozitivne primjedbe i sugestije glavni tajnik Sportske zajednice KZŽ Branko Piljek. Nakon obavijesti dobivene od strane Ministarstva turizma i sporta da je program Sportske zajednice KZŽ prošao kao kvalitetno napravljen, ostalo nam je samo čekati konačnu odluku.

Na kraju su i dočekali, tako da je 12 klubova iz KZŽ koji su se potrudili i popunili natječajnu dokumentaciju dobili obavijest o dodjeli sredstava. Kako je Rukometni klub Zagorec od 2016. godine posvetio prvenstveno radu s najmlađima, te stvaranju vlastitog kadra, vlastitih igračica i igrača iz generacije u generaciju, te u sustavu natjecanja imaju pet ekipa od kojih su četiri ekipe mlađi uzrasti, dvije ekipe djevojčica i dvije ekipe dječaka, a osnovni cilj im je bio da mlade rukometašice i rukometaši kluba budu dobro opremljeni kako bi klub, grad i županiju na rukometnim terenima diljem RH predstavljali u najboljem svjetlu. Tako je uslijedila nabavka one osnovne opreme.

Za sve ekipe koje su u sustavu natjecanja, svaki klub ima obvezu imati na raspolaganju dvije garniture dresova, onu osnovnu koju prijavljuju kada su domaćini, te onu rezervnu ako ekipa kojoj idu u goste ima istu boju dresova koja je i njihova osnovna.

Problemi s dvoranom

Saša Kundih, predsjednik kluba, nam je naglasio:

– Zbog svega navedenog prvi nam je cilj bio opremiti sve ekipe dresovima. Dio sredstava je utrošen za kupovinu sportskih torbi u ruksaka koje su svakako dio opreme koji puno znači našim igračima, pogotovo kada se odlazi na gostovanja. Prema natječaju, jedan dio sredstava je namijenjen sufinanciranju rada naših trenera, tako da smo za tri trenerice osigurali jedan dio sredstava koje im prema ugovorima isplaćujemo za rad s našim najmlađima jer je dva do tri treninga tjedno i svaki vikend utakmica zaista veliko odricanje jer sve to vrijeme umjesto s obitelji provode u radu s djecom. Ovaj program/natječaj je u startu s obzirom na to da se bližio kraj godine automatski prebacio i na 2024. godinu, tako da je zahvaljujući Ministarstvu turizma i sporta svim klubovima koji su sudjelovali u natječaju i koji su dobili sredstva ipak olakšan rad s obzirom na visoke troškove najma sportskih dvorana, prijevoza na utakmice, liječničkih pregleda, troškova suđenja, te svih onih troškova bez kojih klubovi ne bi mogli funkcionirati – rekao je Kundih.

– Za 2024. godinu, klubovi koji su članice SZ KZŽ, a koji su se potrudili napisati program i koji su ispunili sve uvjete natječaja Ministarstva turizma i sporta su za 2024. godinu dobili ukupno 148.160 eura. Rukometni klub Zagorec kao i ostali klubovi grada Krapine koji koriste Sportsku dvoranu Srednje škole Krapina, uz podršku Sportske zajednice grada Krapine, već jedno duže vrijeme pokušavaju doći do smanjenja cijene najma SD SŠ Krapina, uz obrazloženje da u našim sportskim dvoranama ne treniraju i ne igraju profesionalci nego djeca koja pohađaju vrtiće, osnovne škole i srednju školu, te da bi baš zbog toga u interesu razvoja sporta i uključivanja što više djece u sport trebalo smanjiti cijenu najma sportske dvorane, ali za sada bez rezultata unatoč brojim dopisima prema županiji i SŠ Krapina, da se nekako smanji cijena najma sportske dvorane koji su tri puta veći od troškova najma sportske dvorane Bedekovčina, koja je po svemu identična SD SŠ Krapina – dodao je Kundih pa nastavio:

– Naime, cijena sata treninga u SD SŠ Bedekovčina za klubove iz Bedekovčine je 7 eura, dok je cijena najma dvorane za trening u SŠ Krapina 24 eura. Cijena sata utakmice u Bedekovčini je kao i cijena treninga, dok je cijena odigravanja jedne utakmice u Krapini 80 eura. KK Krapina i RK Zagorec troše gotovo 30% sredstava iz proračuna upravo za plaćanje najma Sportskih dvorana koji mjesečno iznose između 1000 i 1500 eura, ovisno o broju odigranih prvenstvenih utakmica. Zato su sredstva koja smo dobili putem natječaja svakako dobro došla jer su nam omogućila kupovinu potrebne sportske opreme – zaključio je Kundih.

Veliki broj djece

Rukometni klub Zagorec je vrlo aktivan i u svojim redovima ima veliki broj djece te kako bi taj priliv djece bio i veći, od jeseni je počeo raditi i s onim najmlađima, djevojčicama i dječacima iz vrtića, a želja im je bila da djecu od malih nogu uvedu u svijet sporta, prvo kroz igru, a zatim nakon što nauče prve rukometne korake uz trenericu Katarinu Žigman, uskoro krenu i u natjecanje u sklopu mini rukometne lige.

Ideja im je bila da ograniče broj djece na maksimalno petnaest, ali želje roditelja da im djeca jedan dio slobodnog vremena provedu i na sportskom terenu bile su veće. Sada u trenažnom programu imaju 26 djevojčica i dječaka za koje su osigurali lopte, majice za trening i bočice za vodu. Treninzi se održavaju u SD SŠ Krapina i u OŠ August Cesarec, a djeca su odnedavno podijeljena u dvije dobne skupine, 3 do 4 godine te 5 do 6 godina. Za svu djecu su treninzi besplatni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba