Načelnica Krapinskih Topica Gordana Jureković o budućim planovima za općinu:

“Ništa ne ide preko noći, ali ono što se već sad nazire je da će se na kraju mog mandata vidjeti itekako velike promjene”

Objavljeno: 24.07.2023. Vanja Hozmec

Krapinske Toplice nadaleko su poznate kao broj jedan destinacija u zdravstvenom turizmu u Krapinsko – zagorskoj županiji, a ako ne i u cijeloj Hrvatskoj. Ta je općina 22. srpnja proslavila svoj dan, a prošlog je tjedna upriličena i svečana sjednica kojoj je nazočio i sam predsjednik države Zoran Milanović. 

U skladu s tim, načelnica Gordana Jureković za nas je napravila presjek protekle godine za koju je na svečanoj sjednici zaključila da je bila najuspješnija u povijesti općine. Radilo se mnogo, a kako nam je otkrila Jureković, ništa manje projekata neće biti i u narednom razdoblju. 

6,5 milijuna eura

– Među najvećim investicijama, ako ne i najveća, je obnova infrastrukture preko Fonda solidarnosti EU. Usudila bih se reći da je tu riječ  o najvećoj investiciji koja se u Krapinskim Toplicama odradila od kad je osnovana Općina. Naime, mi smo uspjeli u roku kraćem od tri mjeseca realizirati projekte vrijedne oko 6,5 milijuna eura te tako sanirati tri velika klizišta i asfaltirati 29 dionica nerazvrstanih, općinskih cesta ukupne dužine oko 25 kilometara. Bio je to vrlo zahtjevan zadatak jer, kao što znate i sami, gradovi i općine su tek u travnju ove godine mogli raspisati natječaje, a rok za završetak bio je ekstremno kratak. No, mi smo to uspjeli prije svega zahvaljujući dobroj organizaciji, odgovornom pristupu ovom projektu i dakako, ažurnošću i fleksibilnošću izvođača. I to smatram našim ogromnim uspjehom – kaže Jureković, no dodaje da, na žalost, nekima ni to nije dovoljno:  

– Žao mi je što pojedinci iz oporbenog HDZ-a pokušavaju omalovažiti taj naš uspjeh pa izvrću činjenice i tvrde kako je taj projekt odrađen isključivo zahvaljujući programu Vlade, odnosno, kako kažu, činjenici da je Vlada koju vodi njihova stranka osigurala taj novac. Ja bih ih samo pitala sjećaju li se uopće prije koliko godina su bili potresi? Ubrzo nakon potresa Europska unija je preko svog Fonda solidarnosti osigurala velika financijska sredstva kao pomoć Hrvatskoj u sanaciji šteta nastalih uslijed potresa, prvenstveno za izgradnju i obnovu porušenih i oštećenih kuća. I Europska unija je dala rok u kojem se to treba odraditi. Vlada nije odradila ništa, pa su po isteku tog roka molili EU da im produži rok. I eto, Fond solidarnosti produžio im je rok do 30. lipnja ove godine. No, stvari se i dalje nisu bitno mijenjale, mijenjali su se samo ministri zaduženi za obnovu. I kad je Vlada uvidjela da ni u tom produženom roku neće uspjeti odraditi posao i potrošiti sredstva EU, onda su tek ove godine odlučili omogućiti i nama, gradovima i općinama, da tim novcima saniramo oštećenu komunalnu infrastrukturu. Zbog toga nam je i rok bio tako kratak, no, mi smo, ponavljam, brzom reakcijom i odgovornim pristupom uspjeli to odraditi u roku kojeg je dala Europska unija. Zato, ponavljam, ovo smatram našim itekako velikim uspjehom – naglašava načelnica.

Uz ova velike i važne projekte, bilo je tu i mnogo manjih, no jednako važnih. Jureković je posebno istakla modernizaciju nerazvrstanih, općinskih cesta. 

– Za to smo u drugoj polovici prošle godine raspisali natječaj, potpisali ugovor vrijedan oko 2,35 milijuna kuna i tada su krenuli radovi. Dakle, to je nešto što je izvan ovih radova vezanih uz Fond solidarnosti i nije bilo u sklopu tog projekta, već je to samostalni općinski projekt. Riječ je o modernizaciji, odnosno, asfaltiranju 11 dionica cesta ukupne dužine oko tri kilometra. Radovi po tom ugovoru još uvijek traju, budući da su se izvodili paralelno s radovima koji su financirani iz Fonda solidarnosti, a koji su zbog vremenskog ograničenja bili prioritet. No radovi se sada nastavljaju i bit će završeni kroz nekoliko mjeseci. Također smo nastavili i s proširenjem sustava javne rasvjete, radila su se i brojna zacjevljenja, dijelovi vodovodnih mreža i izvodio se velik broj raznih drugih komunalnih radova. Posebno bih željela istaknuti da smo upravo sad uoči Dana općine pred samim završetkom radova na izgradnji i opremanju dječjeg igrališta u parku Centra za odgoj i obrazovanje u samom centru Krapinskih Toplica. Riječ je o projektu kojeg smo uspješno prijavili na natječaj i za njega putem LAG-a dobili 50.000 eura. Stavljena je antistres podloga, nove sprave, nova sjenica i uredile su se tribine. Također, moram istaknuti da je Županija dodatno pojačala ulaganja u sve ono što je na području naše općine u njihovoj nadležnosti, a osim u bolnicu, mještanima je najvidljivije ulaganje zasigurno izgradnja rotora kod autobusne stanice – kazala je Jureković.

Zajedničkim snagama 

Ispričala je načelnica da je u planu za naredno razdoblje jedan projekt koji će se raditi u suradnji s Pregradom i Zabokom. 

– Prošle godine napravili smo geodetski snimak, kao svojevrsnu podlogu za idejni projekt za izgradnju biciklističke staze uz Kosteljinu, koja bi išla skroz od Pregrade do Zaboka, što pripremamo u suradnji s ta dva grada. Stoga je i izrada idejnog projekta uvrštena u ovogodišnji općinski proračun. Mi ćemo raspisati natječaj za izradu idejnog rješenja, ali ćemo ga financirati zajednički s Pregradom i Zabokom. Nadalje, napravili smo kompletnu dokumentaciju i ovih dana očekujemo izdavanje građevinske dozvole za izgradnju nogostupa uz županijsku cestu od Papeša prema Vrtnjakovcu. Projekt je napravljen u dvije faze . Prva je negdje do iza benzinske postaje INA, a druga je do Izletišta ‘Kod Đurđe’. Isto tako, jedan od većih projekata, koji je također pripremljen, je izgradnja parkirališta iza zgrade Općine, šetnice i mosta. Ove godine ćemo raspisati natječaj, provesti javnu nabavu i planiramo svakako to završiti do idućeg Dana općine. Također, nastavljamo s modernizacijom našeg Doma kulture, gdje smo nakon gotovo dva desetljeća pokrenuli kino. Prijavili smo na natječaj ministarstva oko 100.000 eura vrijedan projekt daljnjeg uređenja, u sklopu kojeg bi stigla potpuno nova sjedala i za to nam je ministarstvo odobrilo 50.000 eura, dok ćemo ostatak financirati sami. Sad ćemo raspisati natječaj i pokrenuti postupak javne nabave tako da će i to biti odrađeno. I naravno, u planu je i daljnje asfaltiranje cesta, dakle, onih koje nisu bile obuhvaćene ni jednim od prije spomenutih ugovora, a riječ je o nekih desetak dionica – najavila je Jureković, pa nastavila o još nekim od većih projekata:

Proširenje vrtića 

– Uskoro kreće projektiranje sportsko rekreativnog centra kod našeg nogometnog igrališta, koji bi podrazumijevao rekonstrukciju postojećeg objekta svlačionice, izgradnje novih objekata i uređenje igrališta. U planu je da se napravi jedan sportski kompleks na visokom nivou. Proširio bi se i uredio postojeći objekt, dignuo bi se još jedan kat, a u jednom od novih objekata želimo napraviti i kuglanu, kako bi se naši kuglači konačno ponovo mogli ‘vratiti doma’. U sklopu projekta bit će i  uređenje igrališta, s izradom kvalitetne drenaže, a izgradila bi se i neka primjerena tribina te prilagodila rasvjeta. Isto tako, imamo pripremljen kompletan projekt izgradnje sportske dvorane, koja bi bila između osnovne škole i tog našeg novog sportskog centra i sad čekamo za nju adekvatan natječaj. Tako da bi zapravo sve to bila jedna velika, lijepa sportsko – rekreativna cjelina. S druge strane, moramo proširiti i dograditi dječji vrtić. Upravo je u tijeku natječaj na kojeg ćemo se prijaviti, a iz kojeg se financira i projektiranje i izgradnja. Trenutni kapacitet vrtića je 150 djece, a moramo ga proširiti za minimalno tri jedinice, dakle, za još nekih pedesetak mjesta – govori nam načelnica.

Za kraj, svojim je Topličankama i Topličanima uputila i važnu poruku povodom Dana općine.

– Prije svega se zahvaljujem svim stanovnicima općine na podršci koju mi svakodnevno pružaju u nastojanju da uredimo našu općinu koja je predugo bila zapuštena, a isto tako zahvaljujem im i na strpljenju i razumijevanju. Ništa ne ide preko noći, ali ono što se već sad nazire je da će se na kraju mog četverogodišnjeg mandata vidjeti itekako velike promjene. I naravno, želim svima sretan Dan općine – poručila je načelnica Jureković. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba