Sutra je rok za dovršetak radova na infrastrukturi stradaloj u potresima, no unatoč velikim naporima, manji dio ipak neće biti gotov

 “Saniralo se 168 kilometara cesta, 17 klizišta i 10 propusta, a ono što nije gotovo ide na teret države”

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

Sutra, 30. lipnja, rok je kada trebaju biti dovršeni svi radovi koji se na području cijele zemlje financiraju iz Fonda solidarnosti EU, a vezani su za sanaciju štete nastale u potresima, prije svega na cestovnoj infrastrukturi. Tim je povodom u četvrtak župan Željko Kolar održao koordinaciju s načelnicima i gradonačelnicima, a potom je održao i konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni svi radovi na prometnicama, propustima i klizištima koji su izvršeni proteklih mjeseci. 

Kako je tom prilikom izvijestila pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, od ukupno 34,6 milijuna eura, realizirano je 32,7 milijuna, a 2,4 milijuna bit će preneseno nakon 30. lipnja. 

Odluka Vlade

– Vlada je jučer donijela odluku kojom se omogućava svim onim ugovorima koje imaju status “radovi – izvođenje u tijeku” da završe i nakon 30. lipnja. Taj ostatak sredstava stići će iz državnog proračuna, mi ćemo pristupiti izradi dodataka ugovora i svi radovi na infrastrukturi koja je bila oštećena u Zagrebačkom potresu bit će završeni u tom roku i financirani iz državnog proračuna – izvijestila je Mlakar.  

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec je rekao kako su radovi u potpunosti završili na 16 gradilišta, a traju na njih još pet. Kako je najavio, i to će biti gotovo u prvim danima srpnja.

– Sama vrijednost tih radova iznosi nešto više od 8,6 milijuna eura. Također ovim putem se isto zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji kao našem koordinacijskom tijelu na dosadašnjim aktivnostima i praćenju u ovoj realizaciji važnijih radova. Također, vrijeme je bilo dosta zahtjevno zbog intenzivnog kišnog razdoblja, velike dinamike radova, ali na sreću, u nekoliko narednih dana ćemo iste završiti, samim time i tu infrastrukturu staviti na raspolaganje našim mještanima i korisnicima kako bi mogli što sigurnije i što kvalitetnije prometovati – rekao je ravnatelj Sirovec.

Među čelnicama lokalnih samouprava konferenciji su nazočile načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković, Konjščine Anita Krok, Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak i Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić. Kako su istaknule, posla je bilo mnogo, ali sve je dobro prošlo.

– S obzirom na to da smo prijavili tri klizišta i preko 20 kilometara nerazvrstanih cesta, bilo je stresno i naporno, ali ovaj fond solidarnosti nam je donio puno dobrog. Obnovili smo te dionice i ta klizišta u postotku od 96 posto. Ono što nam je ostalo je nešto manje od četiri posto koje prenašamo i koje će biti gotove do 17. srpnja i to će isto tako biti financirano iz državnog proračuna – rekla je Jureković. 

Za buduće generacije 

U Konjščini se, od ukupno 1,6 milijuna eura investicija, dalje prenosi tek 7000 eura.

– Ono što smo mi sad radili kroz Fond solidarnosti je nešto što ostavljamo svojoj djeci. Znači obnovili smo te prometnice, u Konjščini se konkretno radi o ugovoru od 1,6 milijuna eura, znači do 10. srpnja prenosimo samo 7000 eura. Znači, sve ostalo smo ostvarili. Radi se o dužini od skoro sedam kilometara obnove i novog asfalta, što nam je naravno vrlo bitno radi prometne sigurnosti naših građana. Također imamo kroz Fond i drugi ugovor koji će isto biti realiziran i ja vjerujem da ovo u zadnjih 30 godina nitko ne pamti u lokalnoj samoupravi, ovakav obim posla, ovako odgovoran posao i hvala svima na suradnji – poručila je Krok.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak složila se da je posla bilo mnogo, no da su benefiti višestruki. 

– Naravno da je to bilo izazovno razdoblje koje je bilo vrlo stresno i tu prvenstveno moram zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji na potpori i podršci koju smo imali kroz ove koordinacije jer doista sami bi jako teško ovo razdoblje prebrodili. Također sam zahvalna i Vladi Republike Hrvatske i Fondu solidarnosti koji su zapravo omogućili da toliko značajna sredstva za jednu općinu dođu do nas. Svi su radovi završeni, svi su računi isplaćeni, izrazito smo zadovoljni na kraju cijele ove priče – dodala je Krivec Jurak. 

Župan Željko Kolar rekao je kako je ovo bila prava utrka s vremenom te da je u jednom trenutku na području županije aktivno bilo oko 80 gradilišta na kojima je bilo angažirano 350 ljudi.

– Bez obzira na sve nedaće koje su nas pratile, danas nakon ovog sastanka i dobivenih podataka mogu reći da smo odradili odličan posao, da je preko 93 posto alokacije realizirano, a ostatak će se prebaciti za srpanj na temelju odluke Vlade gdje su osigurana sredstva iz državnog proračuna – rekao je župan pa najavio što sada slijedi:

Konačan kraj sredinom srpnja

– Naš Upravni odjel za javnu nabavu i EU fondove koji je provedbeno tijelo, mora aneksirati, odnosno napraviti dodatak ugovora za sve ove općine i ŽUC kojima je ostao dio radova i to treba biti napravljeno u toku današnjeg i sutrašnjeg dana i potpisano kako bi se stvorili uvjeti da se onda taj dodatak prebaci za srpanj. Mi ćemo preko vikenda napraviti kompletno izvješće jer ja imam sastanak kod premijera, gdje će biti sva ministarstva koja su bila provedbena tijela isto kao i mi, i gdje ćemo onda dobiti onaj završni rezultat. Mi ćemo krajem sljedećeg tjedna napraviti još jednu presicu gdje ćemo vam dati podatke koliko je ukupno kroz fond solidarnosti investirano na području Krapinsko – zagorske županije jer osim petrinjskog potresa tu je i ITU isto tako bio, direktna dodjela preko vaučera. Tu su bili projekti kao Krapinske Toplice preko Ministarstva zdravstva pa tu je bio i Stubički Golubovec dvorac preko Ministarstva kulture, sada i sve te podatke moramo prikupiti i zbrojiti da onda damo konačan iznos koliko je uloženo kroz Fond solidarnosti na području Krapinsko – zagorske županije. Ono što mogu reći, preko zagrebačkog potresa, 168 kilometara cesta, od toga 108 kilometara na području općina i gradova, 60 kilometara na području ŽUC-a, 17 klizišta i 10 propusta se saniralo. To se jednostavno mora vidjeti, ta količina, taj iznos. Tako da, ja vjerujem tamo do 15., najkasnije 20. srpnja će i zadnji bager biti povučen s gradilišta. Svaka radnja na svakom gradilištu je slikana jer to je obaveza prema Fondu solidarnosti i ja obećajem da ću napraviti izložbu slika da dočaramo kako je zapravo to izgledalo – rekao je na kraju župan. (ms, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba