Osvojili medalje na Europskom i nacionalnom natjecanju

VARAŽDIN: Održan prijem za robotičare i statističarke

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

Povodom nedavno održanog European RoboCup Junior 2023. natjecanja koje se održalo početkom lipnja u Varaždinu te ostvarenih odličnih rezultata Hrvatske, varaždinski župan Anđelko Stričak priredio je prijem za osvajače zlatne, srebrne i brončane medalje.

Tako su pod mentorstvom Ivice Kolarića prvo mjesto u CoSpace kategoriji osvojili Filip Smuđ, Gabrijel Kraljić i Petar Habek, Franko Prikratki osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight Entry, a Borna Svržnjak osvojio je treće mjesto u kategoriji Soccer Lightweight, dok su Filip Melnjak, Barbara Prutki i Ivan Melnjak osvojili treće mjesto u kategoriji CoSpace Advanced pod mentorstvom Gorana Šporčića.

Uz župana, prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnateljica Prve Gimnazije Varaždina Janja Banić i ravnatelj VI. Osnovne škole Varaždin Mario Stančić. 

Prijem je bio i prilika da župan čestita i učenicama Prve Gimnazije Varaždin Leoni Pačalat i Jeleni Nakić na vrhunskim rezultatima koje su ostvarile na jedinstvenom Statističkom natjecanju koje organizira Eurostat gdje su na nacionalnoj razini osvojile drugo mjesto,  dok su u europskoj fazi natjecanja, u vrlo jakoj konkurenciji, osvojile treće mjesto pod mentorstvom profesorice Lare Novak.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je Varaždinska županija bila organizator Europskog natjecanja u robotici na kojem je sudjelovalo oko 500 učenika i 200 mentora iz 18 država, a sve je prošlo u najboljem redu.

– Veseli nas uspješno organizirano prvenstvo, a poglavito rezultati koje su ostvarili naši učenici. Svi naši učenici koji osvajaju medalje na Međunarodnim natjecanjima imaju prema Županijskoj odluci pravo na stipendije i na određene novčane nagrade. Osim robotičara, učenice iz Prve gimnazije ostvarile su odličan rezultat na održanom  Europskom statističkom natjecanju te mogu reći da svjedočimo sjajnim rezultatima učenika i učenica, njihovih mentora i profesora. Vjerujem da smo ponosni na njihove uspjehe – rekao je župan.

Pročelnik Miroslav Huđek zahvalio se roditeljima učenika jer bez njihove podrške i potpore ne bi bilo ovakvih sjajnih rezultata.

– Ukupan sustav stvara uvjete, ali bez podrške obitelji ne bi bilo ničega. Centri izvrsnosti svakako igraju veliku ulogu, od 2007. godine do danas. Svake godine imamo nešto za pokazati i pohvaliti se. Svaka generacija stvara i daje nove osvajače medalja, ali po godini naši učenici osvajaju po dvadeset medalja – rekao je Huđek.

Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku i mentor našim robotičarima zahvalio se županu i pročelniku na velikoj podršci i pomoći koju pružaju robotičarima.

– Imali smo pravi spektakl i sigurno je da sljedećih deset godina Hrvatska više neće biti organizator takvog natjecanja. Još i danas primamo pohvale, zahvale i čestitke i zaista sam ponosan na uspješnu organizaciju. Osim samog natjecanja, natjecatelji i njihovi mentori imali su prilike razgledati i naš predivan Varaždin i vratili su se svojim kućama puni lijepih dojmova. Moram naglasiti kako uz roditelje, mentore i učenike ovaj stup uspjeha u robotici čini i Varaždinska županija koja nam puno pomaže – rekao je Ivica Kolarić.

S puno sreće i zadovoljstva Jelena Nakić, koja je uz Leonu Pačalat osvojila drugo mjesto na Statističkom prvenstvu na nacionalnoj razini i treće mjesto na Europskoj razini, naznačila je kako se na nacionalnom prvenstvu natjecalo preko tisuću učenika, srednjoškolaca u dvije kategorije i bilo je jako zahtjevno.

– Bila su dva kruga ispravljanja, imale smo testove, u vezi statistike i trebale smo napraviti rad u kojem smo morale analizirati statističke podatke – rekla je Nakić.

Franko Prikratki, osvajač trećeg mjesta u kategoriji Soccer Lightweight Entry je rekao kako je u njegovoj kategoriji robot igrao nogomet te se borio sa drugim robotom.

– Izrazito sam zadovoljan ovim rezultatom, moram priznati da nisam očekivao ovakav uspjeh. Prvo i drugo mjesto je zauzela ekipa iz Njemačke, bili su prava konkurencija i zaslužili su uspjeh kojeg su postigli. Svo slobodno vrijeme uložio sam u postizanje ovog rezultata i nije mi žao – rekao je Franko Prikratki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba