BORBA PROTIV NAPASNIKA: Po prvi put će probati s ovom metodom

ZAGREB: Uskoro će se u prirodu pustiti 100.000 sterilnih mužjaka komaraca uvezenih iz Italije

Objavljeno: 19.06.2023. zagorjeinternational

Diljem Hrvatske približavanjem ljeta započinje borba protiv komaraca. Među gradovima koji se suočavaju s najezdom komaraca je i Zagreb, a kao dodatno sredstvo u borbi protiv komaraca, Grad Zagreb će uskoro prvi put ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

– Što znači da će oni ako su brojnošću nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva i tako bismo biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području – opisala je Ana Klobučar iz NZJZ-a Dr. Andrija Štampar za HTV.

Uoči ljeta počinje i zaprašivanje.

– Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, to je krajem lipnja i početkom srpnja kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca – naveo je Josip Palaversa iz Tehinspekta.

Grad Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 eura. Dio tih sredstava je namijenjen i edukaciji građana.

– Tako da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda je uklanjanje legla komaraca – poručio je Dragan Grubiša iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

U idućim mjesecima stručnjaci upozoravaju pri boravku na otvorenom, bez obzira na to jeste li u gradu ili u prirodi, upotrebljavajte repelente, sredstva koja odbijaju komarce.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba