'Zajedno za trans prava'! Znate li što su trans osobe?

Tomašević na Prideu: Desničari šire mržnju protiv LGBT ljudi

Objavljeno: 10.06.2023. zagorjeinternational

Danas je u Zagrebu održana 22. Povorka ponosa pod sloganom ‘Zajedno za trans prava’. Okupljanje je počelo u 15 sati na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare), a povorka u kojoj su tisuće ljudi je krenula u 16 sati. Oko 17 sati povorka je stigla do parka Ribnjak, gdje su održani prigodni govori. Pride nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je poručio kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu.

-Zagreb Pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi – rekao je Tomašević uoči početka povorke i poručio da ne samo da sudjeluju nego i kao Grad daju logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride.

Potvrdno je odgovorio na pitanje može li se reći da je Zagreb bok uz bok s europskim gradovima po pitanju Pridea.

-Konačno je sjelo i to da na Pride, kao i u drugim europskim metropolama, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Vi znate da prije nas to nije bio slučaj – rekao je Tomašević.

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru, zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrebački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.

-Želimo da se osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a koji, nažalost, i dalje možemo čuti – rekao je Tomašević koji, ipak, smatra da se s vremenom situacija mijenja nabolje.

-Iz Pridea u Pride, ovdje stalno vidimo hrpu mladih ljudi, nema incidenata već dugi niz godina. Mislim da na kraju Zagreb u tom smislu može biti ponosan kao grad koji doista prihvaća sve razlike i gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i ugodno – poručio je Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da kao i svake godine i ove sudjeluje u Povorci ponosa zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

-Hrvatski desničari su ovdje potpuno uhvatili svjetski trend i našli novu temu za mržnju i mrženje – izjavio je novinarima Grbin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba