Orca iz Rijeke najljepši je pas na svijetu

“U životu je dobila sve što joj treba da bude zadovoljna, i zbog toga i jest tako uspješna”

Objavljeno: 28.03.2023. zagorjeinternational

Lagotto romagnolo, odnosno romanjanski pas za vodu, poznata je talijanska pasmina, a upravo je te pasmine Orca, najljepši pas na svijetu, i dolazi iz Hrvatske. Njena je vlasnica Riječanka Sabina Zdunić Šinković koja se ujedno bavi i uzgojem ove pasmine.

Orca je petogodišnja kujica, službena imena Kan Trace Very Cheeky Chic, pasmine lagotto romagnolo, a kako kažu vlasnici, na natjecanjima je već osvojila sve što se osvojiti da, piše Jutarnji list.

I prije fenomenalnog uspjeha na najvećoj, najstarijoj i najprestižnijoj izložbi pasa na svijetu, engleskom Cruftsu, Orca je bila najslavniji i najuspješniji izložbeni pas iz Hrvatske. Nedavno je briljirala među 20.000 pasa, pobijedivši u finalu Cruftsa – najstarije i najprestižnije izložba pasa na svijetu. To je ujedno bila i kruna Orcine izložbene karijere, koja time završava.

Kraljevski tretman

– Orca je pas koji se intenzivno izlagao od svoje mladosti. Gotovo je svaki vikend na izložbama. Ona je veći dio svog života provela kod handlera. To je profesionalni vodič pasa, dakle, osoba koja brine o fizičkoj kondiciji, o njezi dlake. To je vrlo važan moment. Mora se redovito kupati, raščešljavati, minimalno jednom tjedno, to je taj pseći wellness. Međutim, između izložbi pas mora imati slobodu, igru, šetnje i sve ono što imaju psi koji ne idu na izložbe – kaže vlasnica i dodaje da Orca posebno voli plišance. 

– U životu je dobila sve ono što joj treba da bude zadovoljna, i zbog toga i jest uspješna na natjecanjima – kaže.

Orcin život se, kaže Sabina, može usporediti sa životom sportaša. Za izložbu u Engleskoj pripremali su je handleri Javier Gonzalez Mendikote i Ante Lučin, koji je ujedno i Orcin suvlasnik te boravi kod njega, do trajnog povratka u Rijeku idući tjedan. Njihova uloga usporediva je s ulogom trenera u sportu, ali i roditelja, s obzirom na to da oni brinu o svemu što je jednom izložbenom psu potrebno za karijeru.

Facebook/Sabina Zdunić Šinković

– To je jedan vid sporta. Kako bi sportaš bio uspješan, ima svoj tim koji brine za njegov uspjeh. Orca svakodnevno ima trening na traci, 15-20 minuta. Naravno, sve ovisi o tome kako je raspoložena. Orca jako voli izložbe, uvijek na njima sve osvoji svojim veseljem. Njen rep uvijek je podignut, i baš taj njen karakter kod svih koji je upoznaju izazove “vau” efekt – priča vlasnica za Jutarnji.

Nije za svakoga 

Inače, lagotti su radni psi, a njihova je specifičnost to što se minimalno linjaju, tako da su praktični za obitelj. Ipak, zahtjevni su i treba im ozbiljno pristupiti prvenstveno u odgoju od rane dobi, kaže vlasnica i dodaje da je nekoliko puta odbila potencijalne kupce. 

– Preferiram obitelji koje vode aktivan život, odlaske u prirodu, boravke na otvorenom. S njima se intenzivno treba raditi od malih nogu, iznimno su inteligentni, treba im socijalizacija. Nije to pasmina za početnika – kaže. 

Facebook/Sabina Zdunić Šinković

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba