STIŽE GFUK, TRK PO KARTE: Najavljen bogat program jubilarnog 15. izdanja Glumačkog festivala u Krapini i po Zagorju, koji će ugostiti brojne poznate face

KONČIĆ: Festival je sve raskošniji, širimo priču i družit ćemo se diljem Zagorja i sada i po ljetu, a idemo i izvan granica Lijepe naše

Objavljeno: 11.04.2022. zagorjeinternational

Za točno 11 dana, 22. travnja, počinje ovogodišnji, 15. po redu Glumački festival u Krapini, a sudeći prema najavi festivala koja je održana u prostorima krapinskog restorana Kramberger, sve posjetitelje, ljubitelje kazališne, ali i drugih umjetnosti, očekuje bogat program i dobra zabava. 

Festival će 22. travnja otvoriti predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci “Boeing-Boeing” koja će se odigrati u krapinskoj Festivalskoj dvorani, a bogat program nastavlja se već idući dan kada će na istom mjestu igrati predstava Teatra to go “Ljubav, gubici i moda”. U subotu 30. travnja Festivalska dvorana ugostit će glumce Kazališta Kerempuh koji će izvesti predstavu “Škrtac”, a 7. svibnja će u dvorani gostovati i zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište s kultnom predstavom “Tko pjeva zlo ne misli”. Sve predstave će igrati u 20 sati.  

Diljem Zagorja 

S obzirom na to da GFUK nosi naziv “I po Zagorju”, predstave će PONOVNO igrati i na drugim mjestima. Tako će zagrebačko kazalište Komedija izvoditi svoju predstavu “Nije bila peta, bila je deveta” 3. svibnja u Multimedijalnom centru u Zaboku, 4. svibnja u Kulturnom centru u Klanjcu i 5. svibnja u Domu kulture u Oroslavju. 

SPAS teatara i UO Teatar to go će, osim u Krapini, predstavu “Ljubav, gubici i moda” igrati i u Osnovnoj školi u Svetom Križu Začretju (26. travnja), Kulturnom centru u Novom Marofu (6. svibnja) i u Velikoj dvorani POU-a u Zaprešiću (8. svibnja). Lectirum teatar će izvoditi predstavu “Ne daj se Njofra” u Hotelu M. Gubec u Stubičkim Toplicama (26. travnja), u Osnovnoj školi u Kraljevcu na Sutli (27. travnja), u Osnovnoj školi Višnjica (29. travnja), Domu kulture u Zlatar Bistrici (1. svibnja), Osnovnoj školi u Mariji Gorici (4. svibnja) i na Jezerima i u Osnovnoj školi Bedekovčina (8. svibnja). 

UO Volim kulturu iz Zagreba će 8. svibnja u mačanskom Domu kulture odigrati predstavu “Žena godine”, a B GLAD produkcija će izvoditi svoju predstavu “4 poze, sretan svršetak” u Domu kulture Oroslavje (24. travnja), Društvenom domu Mihovljan (25. travnja), Domu kulture Krapinske Toplice (2. svibnja) i na Ljetnoj pozornici u Prigorju Brdovečkom (6. svibnja). 

Također, GK Scena Gorica će nastupiti s predstavom “I živjele su sretno…!?” u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama (26. travnja) i Domu kulture Marija Bistrica (29. travnja). Ta će predstava finalnog vikenda GFUK-a, 7. i 8. svibnja, gostovati i u Mađarskoj, odnosno Austriji. 

Kerekesh teatar će svoju predstavu “Ja trudnica” izvoditi u Domu kulture u Jakovlju (24. travnja), u Domu kulture u Loboru (29. travnja), u Vatrogasnom domu Donja Bistra (1. svibnja) te u Društvenom domu u Novom Golubovcu (6. svibnja). 

Posljednja predstava koja će igrati u sklopu 15. izdanja G-Fuka je “Šund naš svagdašnji” Adam scene iz Zagreba, a igrat će ju u Osnovnoj školi u Dubravici (25. travnja), u Kino dvorani Marčan u Vinici (2. svibnja), u Osnovnoj školi Tuhelj (3. svibnja) te u Osnovnoj školi Beletinec (4. svibnja). 

Predsjednik kulturne udruge GFUK i stalni član ZGK “Komedija” Adam Končić rekao je kako mu je iznimno drago da u 15. izdanju festivala sudjeluje čak 26 partnera, odnosno, da će se odigrati ukupno 27 predstava koje će igrati po cijelom Zagorju, ali i malo izvan njega.  

– Širimo našu priču, a posebno nam je drago da smo uspjeli čak 11 dramskih naslova dovesti u Zagorje. Ima dana kada u tri različita mjesta gostuju tri predstave. Imamo oformljene timove, bit ćemo prisutni na terenu, družit ćemo se i diljem Zagorja, pa vas još jednom pozivam da nam se pridružite i dođete u manje sredine da vidite koliko je lijepo i van Krapine – rekao je Končić i zahvalu uputio Ministarstvu kulture i medija, KZŽ, TZ Grada Krapine, TZ KZŽ i posebice Gradu Krapini koji omogućuje da je festival svake godine bogatiji i raskošniji.

U punom sjaju 

– Godina 2020. bila je teška, ali se Festival održao i to se pokazalo izuzetno dobrim jer smo ga vratili u punom sjaju u ljetnom izdanju, a tragom propitkivanja ljetnog termina, možemo najaviti da će i ove godine ono biti od 26. lipnja do 3. srpnja gdje su dogovorene izvedbe u Krapini, u Gornjoj Stubici gdje smo u pregovorima s općinom Desinić i Kumrovec, Konjščinom, Marijom Bistricom i gradom Pregradom – najavio je Končić GFUK pod zvjezdanim nebom.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak je otkrila da će se u sklopu ovogodišnjeg izdanja Festivala organizirati i bogat dodatni program. 

– Na šetalištu ispred Festivalske dvorane će se 7. svibnja u 10 sati održati peti po redu Sajam autohtonih proizvoda iz cijele Hrvatske. Glavni organizator je Ministarstvo poljoprivrede, a suorganizatori su Grad Krapina, Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Grada Krapine i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije. Tu će se moći kupiti mnogo proizvoda koji se ne mogu svakodnevno kupiti u supermarketima. Osim proizvoda, bit će i bogat kulturno-umjetnički program, a nudit će se i autohtona vina s područja županije. Turistička zajednica Grada Krapine osim što sudjeluje u organizaciji GFUK-a, sudjeluje i u organizaciji “Ljeta u Krapini” gdje će se početkom srpnja na Hušnjakovom odigrati predstava “Ne daj se Njofra”, a nastavit će se i dugogodišnja suradnja s manifestacijom “Tjedan kajkavske kulture” na kojoj će se pogledati predstave u organizaciji Udruge Glumački festival u Krapini – rekla je Vodolšak. 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović rekla je kako POU Krapina po 15. puta ugošćuje predstave u Festivalskoj dvorani i kazala da su ulaznice za iste u prodaji i mogu se kupiti preko portala Ulaznice.hr, a od 12. travnja dostupne su i na blagajni Festivalske dvorane od utorka do petka od 13 do 17 sati, ali i sat vremena prije svake predstave. Također, najavila je još dodatnih sadržaja kojime je obogaćen ovogodišnji GFUK. 

– Učilište organizira koncert unutar termina Festivala, 27. travnja, a radi se o koncertu Hrvatskog baroknog ansambla. Koncert je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Krapine, ulaznice će biti besplatne, a moći će se podići prilikom kupnje ulaznica za neku od predstava. Isto tako, otvorena je i izložba plakata Glumačkog festivala koja je ove godine po prvi puta postavljena van prostora Učilišta, u restoranu Kramberger, a koju je pripremila kustosica Vesna Kunštek. U gradskoj Galeriji trenutno je postavljena izložba pisanica za koju također svima preporučujem da je razgledaju, a bit će otvoren i muzej Ljudevita Gaja od čije smrti se ove godine obilježava 150. godina – najavila je Pavlović. 

U predstavi Nine Kleflin “Ljubav, gubici i moda” glume  Sanja Doležal, Karmela Vukov Colić, Matija Prskalo i Mirna Medaković, a među njima je i legendarna pjevačica Zdenka Kovačiček koja ima glavnu ulogu. 

– Jako mi je drago da sam ja zadnjih godina jako često na pozornicama Krapinskog festivala i što mi je sada pružena prilika da nešto i glumim. Do sada sam uvijek bila u mjuziklima i igrala neke legendarne pjevačice, a ovo sada mi je bio veliki izazov i mislim da, prema dosadašnjim reakcijama publike, da smo to svi zajedno odradili jako dobro. Pripremajući se, mi smo se i smijale i plakale jer je tekst jako emotivan i smatramo da se svaka žena može pronaći u barem jednom dijelu te priče – otkrila je Kovačiček.  

Kazališna redateljica Nina Kleflin posebno je ponosna što su čak dvije njene predstave u programu ovogodišnjeg Festivala zato što je, kako je rekla, porijeklom Zagorka. 

– Mi smo se odlučili na ovom festivalu predstaviti jedan, za naše područje, dosta neobičan format, radi se o prozno-dramskom, ‘storytelling’ formatu, koji je inače poznat u američkom kazalištu. Zdenka predvodi ovu predstavu i mislim da onaj tko bude gledao da će dobiti jedan vrlo ozbiljan uvid u ženska razmišljanja i prozor u neke privatne priče koja mi ovdje predstavljamo. Sretna sam što su moje predstave ovdje u Zagorju, na mnogima ću ja sama biti, zahvaljujem svima što sam ovdje i veselim se budućim druženjima – rekla je Kleflin. 

Ispunio svrhu 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je festival nakon 15 godina ispunio svoju svrhu zbog koje je i osmišljen, a to je da zajednici pruži smijeh i zadovoljstvo kroz približavanje dramske umjetnosti.

– Moja intencija je oduvijek bila da, uz glavno sjedište Krapinsko – zagorsku županiju i Krapinu, festival obiđe i manja mjesta kako bi svi imali istu priliku, da kazalište dođe k zajednici. U ovih 15 godina pozornicom su vladali svi najbolji hrvatski glumci kao i kazališne predstave u koje je uloženo puno truda i angažmana – rekao je Kolar i zahvalio Končiću na postavljenim snažnim temeljima festivala. 

– Imamo sreće da su mjere ukinute, dvorane mogu biti pune i vjerujem da će to ponovno stvoriti pravu atmosferu – rekao je Kolar i posebne riječi zahvale uputio Ladislavu Prežigalu koji ove godine slavi 55 godina poetskog stvaranja i koji je napisao 7700 pjesama u rimi, od kojih će dio njih biti izveden i zauzeti sat i pol izvedbe 6. svibnja u Festivalskoj dvorani u Krapini u 20 sati. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako je Krapina grad kulture, a da je GFUK postao neizostavan dio kulturnog programa.

– Drago mi je da imamo niz odličnih predstava u programu i vjerujem da će svi koji posjete Gfuk u njima i uživati. Pozivamo sve da nam dođu, ali i da budu dijelom festivala u manjim mjestima. Sjećam se kada sam bio klinac, kada se išlo u Zagreb, tad su dva dana prije počele pripreme za odlazak na vlak i to je bio veliki događaj. Danas su vremena drugačija, no svejedno se i dalje teško odlučujemo odlazak za neki kulturni događaj u Zagreb, pa je odlična prilika da predstave dolaze k nama, zagorskoj publici što je zasigurno put ka dodatnoj ljubavi prema umjetnosti. Tko zna, možda se jednog dana i u Krapini oformi neko kazalište – poručio je Gregurović.

Inače, medijski pokrovitelji ovogodišnjeg GFUK-a su TV Zapad, Zagorje International, Zagorski list, Varaždinska TV, Radio Stubica, Radio ZFM, Radio KAJ, Radio Marija Bistrica, Radio Zlatar, Radio HZK i Radio Novi Marof, a za dizajn cjelokupnog materijala, kao i nove internetske stranice www.gfuk.hr, zadužen je Sven Šams. (mč, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba