Održana 27. smotra kazališnih amatera ZAKUU KZŽ

Dramska udruga ‘Kaj’ iz Zaboka rasturila i odnijela većinu priznanja

Objavljeno: 11.04.2022. zagorjeinternational

Protekle subote je u Multimedijalnom centru u Zaboku održana 27. smotra kazališnih amatera Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije čija je vrijednost što njeguje autohtona narječja služeći tako kao riznica jezika KZŽ.

Jezik

Proizvodeći nove tekstove i predstave i privlačeći nove sudionike u svoje redove i publiku u sjedala, udruge koje se godišnje prijavljuju za sudjelovanje na smotri tako drže jezik ovoga kraja živim i čuvaju ga od zaborava. Jezik nije samo hladno sredstvo sporazumijevanja, on je i duša i povijest i samosvijest naroda. Jezik je glavna odrednica identiteta.

Na Smotri je izvedeno sedam kazališnih predstava pod budnim okom stručnog selektora, čija je zadaća bila odabrati najuspješnije u devet kategorija po uzoru na nagradu Hrvatskog glumišta. Selektor ovogodišnje smotre kazališnih amatera bio je Rade Radolović, kazališni, televizijski i filmski glumac, široj publici poznat po utjelovljenju zgodnog policajaca Šiška iz hit serije ˝Drugo ime ljubavi˝. Glumac je inače angažiran u različitim kazališnim kućama, a usto drži i radionice za pripreme javnog nastupa i savladavanje treme.

Selektor je prije proglašenja najuspješnijih zahvalio svim sudionicima na izvrsnim nastupima i napomenuo kako bi ubuduće u nazivu same smotre trebalo ubaciti ˝smotra kazališnih profesionalnih amatera˝ jer je uistinu zadivljen razinom kvalitete kazališnih izvedbi koje je imao prilike gledati i slušati.

Smotri je nazočila Mirjana Smičić Slovenec, izaslanica župana KZŽ, koja je pozdravila prisutne i čestitala svim sudionicima na radu te zajedno s predsjednikom ZAKUU KZŽ Borisom Romanom Blažinićem podijelila priznanja za sudjelovanje.

Priznanja

Dramskoj udruzi Kaj iz Zaboka dodijeljena su priznanja za najbolju kostimografiju u predstavi ˝Kugina kuća˝ te najbolju scenografiju za predstavu ˝Rastava braka˝, koja je proglašena i najpredstavom u cjelini. Najbolji dramski tekst i najbolje redateljsko ostvarenje potpisuje Đurđica Seleš za predstavu ˝Rastava braka˝ u izvedbi Dramske udruge Kaj.

Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu podijeljeno je između Đurđice Seleš za ulogu Kate u predstavi ˝Sastanak u ponoć˝ i Helene Haldek za ulogu Jele u predstavi ˝Kugina kuća˝, a obje su članice Dramske udruge Kaj iz Zaboka.

Priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu dijele Marijan Bačanek za ulogu Jureka u predstavi ˝Rastava braka˝ Dramske udruge Kaj i Filip Stjepan Hanžek za ulogu Marka u predstavi ˝Otmica˝ dramske sekcije KUD-a ˝Naša lipa˝ iz Tuhlja.

Priznanje za najbolju sporednu žensku ulogu dijele Ana Jačmenica za ulogu Doktorice u predstavi ˝Pri fizijatru h Toplica˝ Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje i Mihaela Puljek za ulogu Smrti u predstavi ˝Sastanak u ponoć˝ Dramske udruge Kaj.

Priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Tomislav Gmajnički za ulogu Direktora u predstavi ˝Otmica˝ dramske sekcije KUD-a ˝Naša lipa˝ iz Tuhlja.

Za sudjelovanje na Festivalu dramskog amaterizma središnje Hrvatske, selektor je predložio predstavu ˝Pri fizijatru h Toplica˝ Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje.

U revijalnom dijelu nastupila je dramska grupa Srednje škole Zlatar s predstavom ˝Zločin i papa˝ za koju je selektor Rade Radolović uputio riječi hvale i zaželio im uspjeh i u daljnjem radu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba