Sretan vam Dan neovisnosti!

Prije točno 30 godina, Sabor RH je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske

Objavljeno: 25.06.2021. zagorjeinternational

Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj, spomendan je kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine. Odluci Sabora, prethodio je referendum održan 19. svibnja gdje su građani iskazali želju za razdruživanjem.

Dakle, na referendumu je 93,24 posto glasača glasovalo za odluku da želi da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama, dok je 92,18 posto glasača glasovalo za odluku da Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Nakon neuspješnih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno političke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj je sjednici sva tri saborska vijeća, 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U cilju lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, posredstvom međunarodne zajednice, Brijunskom deklaracijom je utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine, no, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska je raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba