KATAKLIZMA U ČEŠKOJ: Tornado pogodio pokrajinu Južnu Moravu, vjetrovi puhali iznad 300 km/h

Sela sravnjena sa zemljom, ozlijeđeno više od 150 osoba, ima i mrtvih

Objavljeno: 24.06.2021. zagorjeinternational

Češku pokrajinu Južnu Moravu pogodila je iznimno jaka oluja praćena tučom i tornadom. Češki mediji javljaju kako ima mrtvih, ali se još ne zna točan broj, a ozlijeđeno je najmanje 150 ljudi, piše Index.
Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, a da su vjetrovi na zadnjoj razini udarali 267-322 km/h. 


Pogođeno je sedam općina, a najveću štetu bilježe Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice i Mikulčice. Vatrogasci su proglasili posebnu razinu alarma. Pomoć i pojačanje iz cijele zemlje i susjedne Austrije, koja je poslala 20 kola hitne pomoći i dva helikoptera, usmjeravaju se na to područje.


Prema riječima zamjenika gradonačelnika Mareka Babisza, pola sela Hrušky u regiji Břeclav oštećeno je tornadom. 


– Pola sela sravnjeno je sa zemljom, ostali su samo obodni zidovi bez krovova, bez prozora. Crkva nema krov, nema toranj, automobili su bacani na obiteljske kuće, ljudi se nisu imali gdje sakriti. Selo od crkve prema dolje praktički ne postoji. Škola nema fasadu, nema krov, nisam stigao ni do vrtića- rekao je.
– Ovo je pakao – kazao je južnomoravski guverner Jan Brolich.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba