Na području Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko - zagorske i Bjelovarsko - bilogorske županije

OČEKUJE SE POJAČANA BUKA: I ovog tjedna provodi se noćna obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Objavljeno: 03.02.2021. zagorjeinternational

Pripadnici 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne u Lučkom i ovog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, provode obuku u noćnim uvjetima s opremom za noćno letenje.

Obuka se provodi u vremenu od 18 do 23 sata na nenaseljenim i neosvijetljenim područjima (npr. iznad šuma ili rijeka) u zapadnom dijelu grada Zagreba te na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Bjelovarsko – bilogorske županije.

Zbog specifičnosti NVG opreme, koja omogućuje posadama helikoptera pri minimalnom noćnom svjetlu uočavanje detalja neophodnih za sigurno letenje (žice dalekovoda, šuma, brežuljci, zgade, podloga za slijetanje), obuka se provodi na vrlo malim visinama, od razine tla do najviše 100 metara iznad tla. Dinamika obuke, naravno, ovisi o meteorološkim uvjetima.

Tijekom provedbe obuke očekuje se pojačana buka, uobičajena tijekom letova helikoptera pa iz Ministarstva obrane mole građane za strpljenje i razumijevanje. – Podsjetimo, riječ je o iznimno važnoj sposobnosti koju je potrebno redovno uvježbavati, zahvaljujući kojoj pripadnici HRZ-a i noću uspješno provode helikopterske letove, uključujući akcije traganja i spašavanja, a zahvaljujući ovoj opremi, tijekom medicinskih noćnih letova moguća su slijetanja i na nepripremljenim terenima i heliodromima koji nemaju svu potrebnu infrastrukturu – stoji u propćenju MORH-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba