SVE SE PRETVORILO U CIRKUS: Saborska rasprava o izmjenama Poslovnika počela oko ponoći, oporba krenula u rat stankama do jutra – Bulj došao s flasterom na ustima, Panenić pričao o bananama, Pernar čitao Bibliju – i još su tamo….

ZAGORSKI ZASTUPNICI: Upravo zbog ovakvih stvari Poslovnik treba mijenjati, da se parlamentarne diskusije stave u okvire, a ne da saborska govornica služi za jeftina politikantstva

Objavljeno: 02.03.2018. AB

Nekoliko klubova zastupnika zatražilo je u četvrtak navečer, nešto prije ponoći, stanke u Saboru kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji, uoči rasprave o promjeni saborskog Poslovnika kojima se predlaže drugačiji način uređivanja tog instituta, piše Jutarnji list.
Izmjenama se uređuju replike koje se skraćuju s dvije na jednu minutu te uvodi da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta. Za zlouporabe povrede poslovnika propisuje se trajanje od pola minute, a na drugačiji način uređuje se i institut stanke na način da se se obrazloženje stanki pomiče u termin između 13 i 14 sati.
– Time se ni u kom slučaju, kako to neki misle, ne ograničava pravo govora zastupnika već se nastoji potaknuti zastupnike da izraze stavove, mišljenja i prijedloge kroz pojedinačne stručnije rasprave, istaknuo je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Potrebu izmjena Poslovnika potkrijepio je i brojkama prema kojima je u devetom sazivu bilo preko 12.400 replika i odgovora na repliku a svega 690 pojedinačnih rasprava. – Brojke govore zašto nam narod daje ocjenu 1,9, najnižu do sada, rekao je Reiner.
Mostov Miro Bulj potom je izašao za govornicu s flasterom na ustima. Bulj je sa zalijepljenim flasterom šutio minutu, a potom poručio “nećete nam zabraniti govoriti uvođenjem flaster Poslovnika”.
Za izmjene Poslovnika kazao je da umanjuju prava i zabranjuju govor zastupnicima te ga podsjećaju na totalitarna vremena. Pozvao je da se zbog demokracije i slobode govora rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika prebaci na petak, a da se rasprava odgodi za petak, apelirao je i Gordan Maras (SDP).
Apeli zastupnika nisu naišli na plodno tlo i rasprava o promjeni saborskog Poslovnika počela je oko ponoći, a Bulj je u novom istupu najavio da će Most tražiti nove stanke sve do jutra kako bi isforsirali raspravu o Poslovniku u prijepodnevnom terminu.

I onda je počelo.

Nikola Grmoja oko 20 minuta nakon ponoći zatražio je stanku, a u zahtjevima su mu se pridružili i klubovi Živog zida i SDP-a. Sjednica je nastavljena pola sata nakon ponoći, a za govornicu je prva izašla Ines Strenja Linić u ime Mosta koja je govorila o policijskom tretmanu azilanata.

Nakon nje su Ivan Pernar i Gordan Maras u ime svojih klubova apelirali na odgodu rasprave do jutra, iznoseći kao jedan od argumenata i službenike u Saboru koji su na izmaku snaga jer su na radnom mjestu od četvrtka ujutro, no opet ništa od odgode.
U nastavku su uslijedile preostale replike na uvodno izlaganje Željka Reinera o prijedlogu izmjena Poslovnika, a zatim se prešlo na raspravu po klubovima.
Nakon što je iscrpljena lista replika na izlaganje Marije Jelkovac, klubovi Mosta, SDP-a i Živog zida u 1:36 zatražili su novu stanku. U 1:50 sjednica je nastavljena, predsjedanje je preuzeo Željko Reiner. Zastupnik Mosta Robert Podolnjak tvrdi da je povrijeđen Poslovnik zbog činjenice da sjednicu trenutno vodi Željko Reiner, koji je ujedno i predlagatelj teme o kojoj se trenutno raspravlja, no Reiner je taj prigovor odbio, a nakon dodatnog Podolnjakovog argumentiranja uputio ga je da se obrati Odboru za Ustav.
Uslijedila je svađa Šukera, Marasa, Bulja i ostalih, a Sinčić je ponovio da zahtijeva obrazloženje predlagatelja, na što su iz klupa počeli vikati da je ovo cirkus.

– Sabor ima pet potpredsjednika, zašto je samo jedan na raspolaganju i zašto se uopće u ovo vrijeme raspravlja o ovoj temi?, upitao je Sinčić i zašutio, dok je u pozadini počelo novo nadvikivanje. Anka Mrak Taritaš je od predsjedavajućeg Reinera zatražila da samog sebe udalji sa sjednice jer je, kako je rekla, zbog činjenice da je i predlagatelj i predsjedavajući on zapravo podvojena ličnost. Bulj je došao na ideju da Reinera prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, ali se onda sjetio da ono još nema predsjednicu, no Reiner se na to nasmijao i pitao kakve uopće veze s ovim ima to Povjerenstvo.

Nakon još malo svađe, Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime Kluba Mosta o porastu cijena banana, Mrak Taritaš u ime GLAS-a o problemu otpada u Gradu Zagrebu, Pernar u ime Živog zida o ‘zimama koje su jake’, Maras u ime SDP-a o nemogućnosti rada u Saboru.
Reiner je odredio stanku do 3:05.
Kada je iscrpljena lista replika, uslijedili su novi zahtjevi za stankom. Miro Bulj je u ime Mosta tražio prekid zasjedanja kako bi mogao iznijeti stav o odnosu vlasti prema Dalmatinskoj zagori, Vilibor Sinčić u ime Živog zida stanku je tražio da bi progovorio o problemu zbrinjavanja otpada, zbog aktualne političke situacije polusatnu stanku je zatražio Arsen Bauk u ime SDP-a, a u ime GLAS-a Anka Mrak Taritaš pauzu je tražila jer želi iznijeti stav o uvozu automobila nakon protjerivanja dizelaša iz Njemačke.

Milijan Brkić je stanku odredio do 4:05.

Nakon što je Mrak Taritaš održala govor o uvozu dizelaša, javilo se još nekoliko zastupnika s replikama na raniji govor Ivana Vilibora Sinčića, a zatim su uslijedili novi zahtjevi za stankama, koje je predsjedavajući Brkić odobrio.
Stanke su ovoga puta zatražili Živi zid, Ines Strenja Linić u ime Mosta kako bi govorila o nemogućnosti kolektivnog pregovaranja liječnika, Gordan Maras u ime SDP-a o usporavanju rasta BDP-a te Anka Mrak Taritaš u ime GLAS-a o aktualnoj političkoj situaciji. Brkić je prije određivanja stanke riječ dao Robertu Podolnjaku da iznese stav o Poslovniku u ime Kluba Mosta. On se snažno usprotivio predloženim izmjenama Poslovnika, izražavajući bojazan da se o važnim temama više neće moći raspravljati na plenarnim sjednicama. Rekao je i da cjelonoćno zasjedanje Sabora ne smatra cirkusom, nego apelom da se ne ide u izmjene koje kani progurati vladajuća većina. Najavio je i da će nove sporne poslovničke odredbe dati na ocjenu ustavnosti.

Nakon Podolnjakova izlaganja, određena je stanka do 5:10.

Zastupnici su nastavili replicirati Podolnjaku, a u 5:52 su uslijedili novi zahtjevi za stankom. Nikola Grmoja u ime Mosta zahtijeva pauzu kako bi progovorio o pravima učitelja i profesora, Gordan Maras u ime SDP-a jer želi govoriti o junacima parlamentarizma u Hrvatskoj, Ivan Pernar u ime Živog zida najavljuje govor o četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju, a Anka Mrak Taritaš u ime GLAS-a želi govoriti o LNG terminalu.
Milijan Brkić je najavio da će im stanke odobriti kad se iscrpi lista replika Podolnjaku i nakon novog govora u ime kluba, a to je govor Anke Mrak Taritaš u ime GLAS-a.

Ona se također u ime svog kluba usprotivila promjenama Poslovnika, a na kraju obraćanja je zaključila kako će se vladajućima želja da ušutkaju oporbu u konačnici obiti o glavu jer su uveli takve odredbe koje će biti izrazito teško provoditi, navodeći pritom ograničenje od tri replike.

U 6:35 Milijan Brkić je odredio najnoviju stanku, koja je potrajala do 6:50.

Sjednica je nastavljena Grmojinim obrazloženjem stanke kroz govor o stanju u hrvatskom školstvu. U obrazloženju SDP-ova zahtjeva za stankom Arsen Bauk je rekao da se u ovo doba u Saboru nije raspravljalo ni u ratno doba. Cijelu situaciju u koju je parlament doveden, da se usred noći na ovakav način raspravlja o izmjenama Poslovnika nazvao je teatrom apsurda. Saborski zastupnici još su uvijek u klupama…

Zagorski saborski zastupnici nisu sudjelovali u ovoj noćnoj raspravi, no upitali smo ih što misle o njoj:
– Bio sam u Saboru u četvrtak do 20 sati, nakon toga sam otišao jer sam imao još neke obaveze, a jutros smo u Gradu koordinirali zimsku službu. A za ovu sjednicu mogu samo reći da ne vidim koji je smisao rasprave u kasnonoćnim satima. Što se tiče izmjene Poslovnika, njega možda treba u nekim stvarima promijeniti, ali ima puno važnijih stvari o kojima trebamo raspravljati, nego o Poslovniku. Istina, treba ga doraditi, ali to su nevažne stvari prema svim drugim problemima koji postoje – rekao je saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

HNS-ova Marija Puh rekla pak je da se Poslovnik mijenja upravo da bi se izbjegle ovakve situacije.
– Ponekad se sadašnji Poslovnik maksimalno zloupotrebljava, treba ga promijeniti, kako bi sjednice bile konstruktivne, a da se ne otegnu rasprave o nebitnim stvarima, radi populizma – rekla je Puh, dok je saborski zastupnik Žarko Tušek (HDZ) istaknuo da se izmjene Poslovnika uvode kako bi se parlamentarne diskusije stavile u okvire, kako bi se izbjeglo da saborska govornica služi za jeftina politikantstva i nametanje tema koje nemaju veze s onim o čemu bi parlament trebao raspravljati.


– Fokus ovih izmjena je na pojedinačnim raspravama Klubova i zastupnika, kojih je danas, upravo zbog ogromnog broja nepotrebnih replika, koje rasprave odužuju u kasnonoćne sate, a koje nemaju veze s materijom, jako malo, jer ono o čemu bi se trebalo raspravljati, jedva da stigne doći na red. Stoga treba uvesti red i disciplinu. Ne kažem pritom da moramo biti kazalište, u smislu da u Saboru uvijek svira koncert klasične glazbe, nekad je to i rock ‘n’ roll, sve je to dio parlamentarnog života, ali neki okvir mora biti – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba