Ususret Danu grada i njegovog zaštitnika sv. Florijana, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek u velikom intervjuu otkriva:

“U idućem razdoblju želimo se više posvetiti mijenjanju estetske vizure grada te rješavanju loše prometne povezanosti”

Objavljeno: 30.04.2024. Vanja Hozmec

Posebno svečano bit će krajem tjedna u Klanjcu. Naime, Grad u subotu, 4. svibnja, slavi svoj dan i dan svog zaštitnika sv. Florijana, a tom će se prilikom u petak održati i svečana sjednica Gradskog vijeća. Bogat program proslave Dana grada već je započeo, a sve detalje vam donosimo u nastavku. 

Dan grada ujedno je bila i prilika da porazgovaramo s prvim čovjekom grada, gradonačelnikom Zlatkom Brlekom, koji nas je proveo kroz projekte koji su na području grada realizirani u proteklih godinu dana. Ujedno, Brlek je za Zagorje International govorio i o budućim planovima, ali i najavio program ovogodišnje proslave Dana grada kojeg nikako ne smijete propustiti.

Dva gradska proračuna

Od realiziranih projekata u protekloj godini, gradonačelnik je posebno istaknuo one koji su bili vezani uz obnovu nakon potresa, a za koje je dobar dio sredstava stigao iz Europe. 

– Ako kažem da smo iskoristili mogućnost saniranja posljedica potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU u iznosu od otprilike dva gradska proračuna, onda je to svakako ulaganje broj jedan u prošloj godini. I ne samo da smo se uspješno prijavili, već smo, uz sve dobro poznate poteškoće vezane uz manjak izvođača radova na tržištu i povećanje cijena materijala i radova koje su u međuvremenu otišle u nebo, uspjeli radove okončati u zadanim rokovima, čak i nešto prije. Zahvaljujem se izvođačima radova i svim suradnicima na tome što smo se svi zajedno potrudili raditi sinkronizirano i često paralelno rješavati probleme koji se uvijek pojavljuju na ovako zahtjevnim i velikim gradilištima – započinje gradonačelnik Brlek.

– Uspješno smo okončali konstruktivnu obnovu Brozove zgrade, po mnogima, uz našu crkvu i samostan, najljepše klanječke građevine i pojedinačnog kulturnog dobra oštećenog u petrinjskom potresu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 2.433.000 eura, od čega je 1.438.000 eura financirano iz Fonda solidarnosti EU, 255.000 eura iz Državnog proračuna, a krajem godine potpisali smo ugovor kojim su Gradu Klanjcu iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost odobrena sredstva u iznosu od gotovo 740.000 eura za radove na cjelovitoj i energetskoj obnovi ovog kulturnog dobra u povijesnoj jezgri Klanjca. Rok za završetak radova za koje je nedavno provedeno javno nadmetanje i koji će uskoro započeti je 30. lipnja 2026. godine, a zgrada će dobiti novi sustav toplinske izolacije, grijanja i hlađenja, zamijenit će se sva stakla te izvesti potrebni restauratorski radovi – najavljuje.

Na natječaje Ministarstva prometa i Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine za vraćanje komunalne infrastrukture u prvobitno stanje nakon zagrebačkog, odnosno petrinjskog potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU, Grad je prijavio sanaciju dva klizišta i dvije prometnice ukupne vrijednosti 961.565 eura. 

– Riječ je o jednom od zasigurno najvećih godišnjih ulaganja u uređenje komunalne infrastrukture u povijesti naše jedinice lokalne samouprave. Uređene su nerazvrstane ceste Dol Klanječki – Rakovec u duljini od 420 metara i Klanjec – Florijan duljine 2,6 kilometara sa svom popratnom infrastrukturom. Nadalje, sanirana su zahtjevna klizišta Lepoglavec – Harapini i Police – Gašpari, a zbog oštećenja nastalih tijekom radova na nerazvrstanoj cesti u Policama, novim asfaltnim slojem presvučena je dionica u dužini od 880 metara. Iz Fonda solidarnosti EU ukupno smo realizirali radove vrijedne 2.192.470 eura, a tome svakako treba pridodati iz istog europskog fonda financirane radove na konstruktivnoj obnovi župne crkve s čijeg će tornja uskoro biti skinute posljednje skele i kapele sv. Filipa i Jakova vrijedne gotovo 3,5 milijuna eura – rekao je gradonačelnik Brlek.

Uspješno je realiziran i program održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture.

– Uz sufinanciranje iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, asfaltirane su ceste Gornje Gredice – Golubić, Gredice – Robert Ivanuš, Klanječka ulica, Novi Dvori – Nikola Babić te Police – odvojak Horvatini, a Županijska uprava za ceste uložila je na našem području 372.000 eura u novi asfaltni sloj na cesti Lepoglavec – Draše te 29.000 eura u sanaciju klizišta u Goljaku – pobrojao je Brlek. 

Što se tiče najvećih izazova s kojima se u gradu suočavaju te kako ih rješavaju, gradonačelnik odgovara: 

– Moram priznati da nas je jako ohrabrila uspješna realizacija projekata koji su financirani iz Fonda solidarnosti EU, iako smo bili zabrinuti. Svi se danas suočavamo s poteškoćama u pronalasku kvalitetnih i odgovornih izvođača radova, a za vaučere je trebalo osigurati vlastita sredstva, a tek nakon plaćanja radova i svih potrebnih izvješća stigao je njihov povrat. No, uobičajene su to poteškoće na koje smo već pomalo naviknuti. Godinu je obilježila i odluka o ukidanju prireza. Kod nas je on iznosio 12 posto i bio je značajan dio proračuna strogo namijenjen izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture. U ovogodišnjom proračunu bilo je potrebno pronaći pravi balans, a nikako nam nije bilo u interesu smanjivanje planiranih komunalnih radova. Jako sam zadovoljan što nismo dizali stopu poreza na dohodak bez obzira na ukidanje prireza i tako omogućili našim sugrađanima povišice plaća. U narednom ćemo razdoblju kontinuirano analizirati proračunske prihode i bio bih jako zadovoljan kad bismo možda mogli u nekom narednom razdoblju krenuti i sa smanjivanjem stope poreza na dohodak te tako privlačiti i nove stanovnike. Nedostatak slobodnog stambenog prostora jedan je od naših problema s kojim se suočavamo, osobito nakon zagrebačkog prostora kad su brojne nekretnine na našem području prodane – odgovara gradonačelnik.  

Među istaknutijim budućim projektima koji se tiču infrastrukture, Brlek otkriva da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Gradu odobrilo maksimalan iznos za financiranje programa izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Trga mira u iznosu od 35.600 eura. 

– Urbanističko-participativna studija novog izgleda trga izrađena je nakon anketa i radionica na kojima su građani izrazili svoje želje, ideje i potrebe i njegova rekonstrukcija jedan je od zasigurno najvećih projekata koji nas očekuju u budućem razdoblju. Nakon završetka kompletne projektne dokumentacije očekuje nas pronalazak sredstava za te vrlo opsežne radove i to će sigurno biti u fokusu našeg rada. Ove godine krećemo i s izradom projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade na Trgu Antuna Mihanovića br. 3 koja bi nakon obnove trebala dobiti novu namjenu. Otkupili smo u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom i rodnu kuću Antuna Augustinčića koja je potpuno devastirana – nabraja Brlek i dodaje: 

– Tu je i ugradnja solarnih elektrana na krovovima gradske zgrade i dječjeg vrtića, projektiranje nogostupa uz cestu Lučelnica-Rakovec, energetska obnova zgrade u našem vlasništvu u kojoj je katastar, a na katu bismo htjeli urediti gradske stanove – ističe gradonačelnik.

Analiza podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima 128 hrvatskih gradova svrstala je Klanjec na treće mjesto gradova koji su imali najviše postotno povećanje u povlačenju EU sredstava.  

– Naš cilj je i dalje da se planirani radovi na gradskoj infrastrukturi sufinanciraju u najvećoj mjeri iz EU fondova ili nacionalnih izvora. Proširujemo Jedinstveni upravni odjel zapošljavanjem projektnog stručnjaka za EU fondove i bit ćemo spremni za buduće natječaje – poručuje Brlek. 

Što se tiče budućih projekata na području gospodarstva, turizma i demografije, za program održavanja i razvoja predškolske djelatnosti u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade potpisan je ugovor vrijedan 54.747 eura, a odobrena sredstva namijenjena su za održivo financiranje potreba Dječjeg vrtića ‘Kesten’. 

‘Veselimo se mladima’

– Zahvaljujući još jednoj uspješnoj poslovnoj godini, roditelji djece koja pohađaju gradski vrtić oslobođeni su plaćanja vrtića za prosinac, a troškove je u njihovo ime podmirio Grad. Vjerujem da ćemo na isti način uspjeti izaći ususret roditeljima i ove godine. Kraj 2023. dočekali smo sa 17 novih malih stanovnika, a roditelji su primili i financijsku potporu grada koja iznosi 265,45 eura za prvo dijete, 398,17 eura za drugo, 530,89 eura za treće, a za svako sljedeće dijete potpora se povećava za 132,72 eura. Treba istaknuti i da je jednu obitelj prošle godine razveselila već šesta beba, a svakako veseli doseljavanje novih stanovnika, prvenstveno mladih obitelji s djecom, na područje grada – ističe Brlek.

Također, Grad sufinancira produženi boravak u školi, a odnedavno i pomoćnike u nastavi za učenike s poteškoćama. 

– Žao mi je što se naša škola nije odlučila za pilot projekt cjelodnevne nastave jer vjerujem da je to budućnost našeg obrazovnog sustava i bio bi to izvrstan način za prilagodnu na vrijeme – kaže gradonačelnik.

Grad sada sufinancira linijski prijevoz prema Zaprešiću i to kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave, ali to nije dovoljno, kaže gradonačelnik. 

– Prometna povezanost, odnosno bolje reći nepovezanost sa Zagrebom i ostalim dijelovima županije, velika je kočnica našem gospodarskom i turističkom razvoju, a sasvim sigurno utječe i na demografsku sliku grada. U narednom ćemo razdoblju morati učiniti sve da pokušamo pronaći neko novo rješenje. Sigurni smo da bi mnogi rado odabrali Klanjec kao mjesto stanovanja i svakodnevnog života kada bi na brz i jednostavan način mogli stići do svog radnog mjesta u Zagrebu. U idućem razdoblju želja mi je da se više posvetimo mijenjanju estetske vizure grada, prvenstveno samog centra i zato idemo s planiranom rekonstrukcijom glavnog gradskog trga. Moramo se više posvetiti uređenju novih sportskih sadržaja, dječjih igrališta te izdašnijem poticanju rada civilnog društva koje je, na sreću, jako razvijeno u našem gradu i daje mu osobit pečat – naglašava gradonačelnik.

Velika proslava 

Proslava Dana grada se, već tradicionalno, nastavlja s programom koji je u koroni nazvan “Klanječki dani – svi smo vani”, a pokazao se stvarno izvrsnim. 

– Otvaramo za sugrađane i sve posjetitelje klanječke trgove, parkove, ulice, igrališta i nadamo se lijepom vremenu i brojnim programima naših udruga i kulturnih ustanova. Od klanječkih svibanjskih svetkovina treba spomenuti svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja će se ove godine održati u petak 3. svibnja u 13 sati i na kojoj će se uručiti ovogodišnja javna gradska priznanja. Tu su i čak tri crkvena blagdana koji se u našoj župi posebno slave – sv. Florijan, sv. Josip Radnik 1. svibnja u Lučelnici i sv. Filip i Jakov 5. svibnja u Letovčanu. Također, “Dobro je, klanječko je”, svakako je najzabavniji dan u svibnju. Ove smo godine pomaknuli s prvomajskog vikenda na 11. svibanj poslijepodne. Kuhamo i ove godine barem 15-tak finih kotlovina, a na ekipe naših udruga budno će paziti Tomislav Špiček. Uz program na pozornici, bit će tu i vrlo lijepog programa za naše najmlađe te domaći glazbeni program u večernjim satima. Dan kasnije svi smo od podneva na Cesargradu i to na tradicionalnom pikniku koji već desetljećima vrlo uspješno organizira naše planinarsko društvo. Treba svakako reći da događanja započinjemo prvomajskim grahom i ugodnim druženjem na igralištu i u parku ŠD Novi Dvori. Od sportskih događanja tu je Memorijalni turnir ‘Albin Šoban Binča’ Streljačkog društva Predionica, otvoreni turnir u pikadu PK ‘Feniks’, ribiči ponovno dolaze na Pepinu grabu na Ribički memorijal ‘Anđelko Petek Pajo’, a već prije toga i u Zelenjak na Prvenstvo Hrvatske. Također, Šahovski klub ‘Zelenjak’ organizira tradicionalni međunarodni šahovski turnir – nabraja Brlek i dodaje:

– Dvije odlične stvari očekuju nas i u drugom dijelu svibnja. Najprije Kuća Klajn i službeno otvara Kino ‘Martin’ i to trodnevnim programom punim filmova, druženja, odlične glazbe, a nakon toga Kulturni centar sa suradnicima kreće s prvim “Klanjec ART festom” uz  ulične umjetnike, interaktivne radionice, kazališne izvedbe i koncerte. Ako nas vrijeme posluži, bit će to mjesec pun odličnih sadržaja, dobre zabave, susreta i pozitive – ističe gradonačelnik.

Za kraj je svojim sugrađanima uputio i čestitku povodom Dana grada.

– Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima blagdan sv. Florijana. Siguran sam da imamo razloga biti ponosni na naš mali, ali lijepi grad i njegove vrijedne stanovnike i u kojem se svake godine uz Dan grada možemo pohvaliti nekim novim projektima koji su ostvareni te imamo razloga biti pozitivni i vjerovati kako ćemo uz zajedništvo koje nas Klanjčane posebno krasi, uspješno prevladati svaki izazov. Zahvaljujem ovom prilikom gradskim vijećnicima i svim našim suradnicima na uspješnoj suradnji i od srca pozivam sve sugrađanke i sugrađane, ali i sve brojne prijatelje Klanjca, da tijekom cijeloga svibnja budu s nama i uživaju u brojnim programima koje smo pripremili – poručio je na kraju Brlek. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba