STAROST, VRIJEDNOST, SVRHA: ISTRAŽILI SMO SVE O VOZNOM PARKU KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE TE ZAGORSKIH OPĆINA I GRADOVA

U nadolazećem razdoblju, osim župana, kupnju novih vozila planiraju čelnici Radoboja, Marije Bistrice, Konjščine, Pregrade, Oroslavja i Krapine

Objavljeno: 02.03.2018. Jelena Jazbec

Središnji državni ured za središnju državnu javnu nabavu prije nekoliko je dana objavio natječaj za kupnju 312 vozila za 14 državnih institucija. Procijenjena vrijednost te nabave je 33 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 41 milijun kuna s PDV-om, a kupuju se osobni automobili, kombiji, terenci, dostavna vozila, pa čak i mopedi.
Službena vozila uvijek su predmet interesa javnosti, a mi smo provjerili koliko službenih vozila ima Krapinsko – zagorska županija, kakvo je stanje u zagorskim općinama i gradovima po pitanju starosti i vrijednosti vozila, te koji načelnici i gradonačelnici planiraju obnovu voznog parka.
Krapinsko – zagorska županija posjeduje 17 vozila. Tri su vozila na korištenju u Uredu župana – VW Pasat i Škoda Octavia Family iz 2012. godine te Renault Fluence Dinam iz 2013. godine. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša na raspolaganju ima pet Fiat Pandi i jedan Renault Clio, a starost ovih vozila je od dvije do pet godina. Ured za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu koristi Suzuki Vitaru, proizvedenu prošle godine, Furgon iz 2006. i Suzuki iz 2012. godine. Škodu Fabiju iz 2010. godine koristi Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, dok Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade na raspolaganju ima Opel Corsu staru šest godina. Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije koristi Renault Kangoo iz 2013. godine, a Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske VW Golf E proizveden prošle godine. Upravni odjeli i Ured župana po potrebi koriste i Fiat Tipo iz 2016. godine.
Iz Županije su nam i kratko odgovorili kako imaju u planu nabavu novih vozila u nadolazećem razdoblju.

“Preveliki trošak”

Što se tiče jedinica lokalne samouprave, službena vozila nemaju općine Budinščina, Veliko Trgovišće, Petrovsko, Novi Golubovec, Zlatar Bistrica, Zagorska Sela, Mihovljan, Lobor, Desinić, Hrašćina, Mače, Tuhelj, Kraljevec na Sutli i Hum na Sutli.
Tuheljski nam je načelnik Mladen Hercigonja rekao kako u službene svrhe koristi vlastiti automobil i to o vlastitom trošku, dok načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša ističe kako smatra da bi službeni automobili bili preveliki trošak za Općinu.

Općina Gornja Stubica ima jedno vozilo, Toyotu Hilux, koje je nabavljeno za iznos od 225.007,40 kuna, a namijenjeno je za potrebe održavanja lokalnog vodovoda i tri groblja. Vozilo je nabavljeno 2008. godine, te se u sljedećem razdoblju ne planira obnova voznog parka. Jedno vozilo ima i Općina Kumrovec. Radi se o teretnom vozilu Fiat Doblo, 2004. godište, vrijednosti oko 2500 eura. Proračunom za 2017. i projekcijama za 2018. i 2019. nije planirana nabava novog vozila, poručuju iz Općine.
Općina Radoboj u svome vlasništvu nema službenih automobila, međutim, Društvo Kultura Radoboj d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu Općine, ima u svome vlasništvu električni automobil, kojemu je nabavna vrijednost iznosila 226.904 kuna i koji je nabavljen uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 64.640 kuna. Automobil je star dvije godine.
– U proračunu Općine Radoboj planirana je kupnja jednog automobila vrijednosti 90 tisuća kuna. Kupnja automobila bila je planirana i u 2017. godini, no zbog nedostatka proračunskih sredstava, ona se nije realizirala. Konačna odluka o kupnji automobila u 2018. godini ovisit će o financijskoj situaciji tijekom proračunske godine i realizaciji niza projekata koje provodimo – poručuju iz Općine.

Sufinanciranje kroz natječaj

Općina Konjščina posjeduje osobni automobil Ford Fiesta, kupljen 2007. godine po cijeni od 71.436,48 kuna. Trenutna vrijednost automobila iznosi nula kuna, jer je njegova vrijednost u potpunosti amortizirana. Automobil je star 11 godina.
– U proračunu Općine Konjščina za 2018. godinu osigurana su sredstva za kupnju novog vozila do iznosa od 150.000 kuna. Ideja je da se kupi vozilo koje će imati pogon na sva četiri kotača, biti multifunkcionalno, služiti za prijevoz stvari i ljudi, te imati dodatni pogon na električnu energiju – hibrid. Očekujemo da će za kupnju takvog vozila biti moguće sufinanciranje kroz neke od budućih natječaja tijekom 2018. godine – kažu u općini Konjščina.
Jedno vozilo imaju i općine Jesenje i Sveti Križ Začretje. Općina Jesenje ima Fiat Pandu s pogonom na sva četiri kotača, a vrijednost vozila kreće se oko 25.000 kuna. Vozilo je staro 12 godina, te za sada nema nove nabave u planu. Općina Sveti Križ Začretje ima Volkswagen Caddy Furgon, proizveden 2012. godine. U trenutku kupnje u listopadu 2017. godine, vrijednost vozila iznosila je 62.500 kuna. U nadolazećem razdoblju nije planirana kupnja novih vozila.
Općina Marija Bistrica ima Hyundai i30, proizveden 2008. godine, koji koriste djelatnici komunalnog odjela općine te načelnik Josip Milički.
– Dakako da imamo u planu nabavu novog vozila, s obzirom na to da je ovo staro 10 godina i trenutna vrijednost mu je 20 tisuća kuna, no, i novo vozilo bit će u istom rangu. S postojećim vozilom najvjerojatnije ćemo izdržati još do jeseni, no stavili smo tu stavku u proračun, u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno zbog starosti vozila i kilometraže. Našem komunalnom poduzeću “Lijepa Bistrica” smo pak dali na korištenje Ladu Nivu iz 2011. godine, čija je procijenjena vrijednost oko 25 tisuća kuna, a koriste je isključivo djelatnici na održavanju mjesnog vodovoda – kaže Milički.

Knjiga vozila

Više od jednog vozila imaju samo općine Đurmanec, Stubičke Toplice i Bedekovčina.
Kako su nam kratko rekli u općini Đurmanec, imaju dva službena vozila, čija je vrijednost stotinjak tisuća kuna. Jedno je vozilo staro 20, a drugo četiri godine i ne planira se kupnja novog.
Općina Stubičke Toplice, uz stroj – čistilicu, prikolicu i traktor Goldoni iz 2011. godine, ima i vozilo Mahindru S5 GOA iz 2009. godine, čija je tržišna vrijednost 35 tisuća kuna. Knjigovodstvena vrijednost svih vozila je nula kuna, a u 2018. godini ne planira se nabava novih.
Općina Bedekovčina za potrebe komunalnog redarstva u vlasništvu ima teretno vozilo Volkswagen Caddy Furgon iz 2004. godine, čija nabavna vrijednost iznosi 25.000 kuna. Vozilo Opel Vectra iz 2006. godine, koje se nalazi u postupku prodaje, zamijenjeno je pak rabljenim vozilom marke Škoda iz 2017. godine, koje nije u vlasništvu Općine Bedekovčina, već je riječ o Ugovoru o operativnom leasingu na šest godina s anuitetom od 434,30 eura. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o vozilu Škoda Superb.

Što se tiče gradova, Pregrada ima jedno službeno vozilo marke Renault Clio, proizvedeno 2003. godine. Prema evidenciji imovine, vrijednost automobila je nula kuna. Iz Grada su nam potvrdili kako planiraju nabavu novog vozila u 2018. godini, u iznosu od 120.000 kuna.
Jedno vozilo ima i Grad Oroslavje.
– Imamo jedno vozilo VW Transporter iz 2011. godine, vrijedno 70-ak tisuća kuna. U dogledno vrijeme taj automobil namjeravamo zamijeniti za manje i jeftinije automobile. Prije šest mjeseci uveli smo i evidenciju, knjigu vozila, koja se prije uopće nije vodila, znači, nije se znalo tko je vozio automobil niti su se bilježili podaci o kilometraži. Automobil koriste sve gradske udruge, a ja se u pravilu vozim sa svojim automobilom – otkrio nam je oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak.

Po tri vozila

Grad Klanjec posjeduje jedno službeno vozilo marke Škoda Rapid, proizvedeno 2015. godine, a kupljeno 22. siječnja 2016., čija je nabavna vrijednost bila 110.626,10 kuna. Knjigovodstvena vrijednost službenog vozila zadnjeg dana 2017. godine iznosila je 68.219,92 kuna, te, kažu u Gradu, u narednim godinama ne planiraju nabavu novog službenog vozila.
Grad Donja Stubica ima dva osobna vozila – Fiat Punto iz 2008. godine, koji je dan na korištenje Crvenom križu, te VW Polo iz 2008. godine, koji koriste zaposlenici Grada za službene potrebe, a u proračunu za 2018. godinu nije u planu nabava novih vozila.
Po tri službena vozila imaju Krapina i Zlatar. U Krapini su to Volkswagen Polo (2006. g.), Volkswagen Passat (2006. g.) i Dacia Sandero (2015. g.), a planira se i kupnja novog vozila. U Zlataru su to Opel Corsa i Dacia Sandero, koje Grad koristi za svoje potrebe te Renault Traffic, koji je dan na korištenje osnovnoj školi. Njihova ukupna vrijednost je 110.066,74 kuna. Renault je u potpunosti amortiziran, vrijednost Corse je 3.100,43, a Sandera 106.966,31 kuna. Prosječna starost vozila je 11,5 godina, a s obzirom na to da je Sandero upravo nabavljen, kažu u Gradu, u nadolazećem razdoblju nije planirana kupnja novih vozila.
Grad Zabok vlasnik je pak triju vozila, Škode Yeti (2010. g.), Renaulta Kangoo (2005. g.), koji je dan na korištenje Dječjem vrtiću “Zipkica”, i Dacije Duster (2016. g.). Četvrti automobil, Škoda Superb iz 2017. godine, nabavljena je operativnim leasingom. Ukupna vrijednost triju automobila koji su u vlasništvu Grada je 94.907 kuna, a prosječna je starost 7,6 godina. Grad Zabok ne planira kupnju novih vozila u nadolazećem razdoblju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba