PREDSTAVLJEN PROGRAM TJEDNA KAJKAVSKE KULTURE U KRAPINI – 3. – 10. RUJNA

Gospodarski zbor, koncert Jelene Rozge i Festival kajkavskih popevki, na kojem će debitirati Ibrica Jusić, Alka Vuica i Maja Vučić

Objavljeno: 28.08.2017. Jelena Jazbec

Krapina će ponovno postati središte kulturnih, zabavnih, gospodarskih i sportskih zbivanja, u sklopu 52. Tjedna kajkavske kulture, koji će se ove godine održati od 3. do 10. rujna. Bogat program manifestacije koji zajednički organiziraju Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija, predstavljen je na press konferenciji u Krapini.
Voditeljica ureda Turističke zajednice grada Krapine, Nedeljka Vodolšak, govorila je tako o događajima koji će se odvijati na otvorenom. Otvorenje Tjedna kajkavske kulture na rasporedu je u nedjelju, 3. rujna, na Trgu Ljudevita Gaja u 17 sati, dok će u 19 sati zanimljivu glazbenu poslasticu pružiti Auswinkl muzikanti s oberštajerskom muzikom i gostima – Klapom Kmeti i Sinišom Miklaužićem. U Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda održat će se dvije kreativne radionice za djecu – “Zagorske hiže” i “Jesenski vijenac”. U Parku Matice hrvatske u četvrtak poslijepodne na rasporedu je BalonKAJ, dječji program DND-a Krapina, koji je prošle godine okupio 800-tinjak mališana. Nastupom Tomislava Golubana u četvrtak u 17 sati počinje program na Trgu Ljudevita Gaja, gdje će se otvoriti Vinski plac, a nastupit će Puhački orkestar Špoljari iz Petrovskog, Psihomodo Pop i Črleni lajbeki. Sljedećeg dana na središnjem trgu održat će se prezentacija običaja kajkavskog govornog područja uz popratni kulturno – zabavni program, a u 22 sata na rasporedu je koncert Jelene Rozge. U subotu, također u 18 sati, na središnjem trgu predstavit će se udruge, a održat će se i koncert Begina. Vodolšak je istaknula i kako za vrijeme trajanja manifestacije, u dogovoru s Hrvatskim željeznicama, putnici iz svih krajeva Hrvatske te dijela Slovenije, za povratnu kartu do Krapine dobivaju 40 posto popusta.

Oko 250 izlagača

Osim kulturno – zabavnog programa, važno obilježje Tjedna kajkavske kulture su i sportska događanja, o kojima je govorio Saša Kundih, predsjednik Krapinskog športskog saveza. U sportskom dijelu programa manifestacije sudjelovat će deset krapinskih klubova, a bit će tu stolnoteniski turnir, Memorijalni teniski turnir “Jurica Mehun”, natjecanje u lovu ribe udicom na plovak, planinarski pohod, MTB utrka Neandertalka, Memorijalni šahovski turnir “Miljenko Medić”, malonogometni turnir, futsal natjecanja, košarkaška utakmica, utrka “Krapinski ringišpil” i turnir u rukometu.
O središnjem događaju, Festivalu kajkavske popevke, govorili su Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i umjetnički direktor Festivala, maestro Siniša Leopold.
– Ovaj 52. Festival kajkavske popevke imat će kao i dosad dvije večeri. Prva je ona retrospektivna, pod nazivom “Popevke za navek”, a druga je “Večer novih popevki”. Uveli smo i jednu novost. Snimit ćemo četiri spota za pjesme s Festivala – jednu s prošlogodišnjeg, koja je prema našem odabiru bila najuspješnija, i tri s ovogodišnjeg izdanja. Na taj način ćemo osigurati dodatnu promociju našim kajkavskim popevkama – rekao je Novina.
Maestro Siniša Leopold je istaknuo kako je na ovogodišnjem Festivalu naglasak stavljen na mlade pjevače iz kajkavskog govornog područja.
– Predstavit će se neki mladi, ali i oni etablirani izvođači. Na krapinskoj pozornici nastupit će i debitanti koji su javnosti već vrlo dobro poznati, poput Ibrice Jusića, Maje Vučić i Alke Vuice. Ostvarena je i suradnja s festivalom “Grobnička skala”, pa će tako kao predstavnik Primorsko – goranske županije nastupiti Nikola Kovačević. Retrospektivna večer djelomično će biti posvećena Tomislavu Boriću, Viktoru Crneku i Zvonku Špišiću, a obje festivalske večeri svi izvođači će kao i dosad nastupiti u narodnim nošnjama iz svih krajeva kajkavskog gospodarskog područja – rekao je Leopold.
Nezaobilazan dio Tjedna kajkavske kulture je i Zagorski gospodarski zbor, koji se ove godine održava 25. puta.
– Zbor će trajati od 7. do 9. rujna. Za sada je prijavljeno oko 250 izlagača, a prijave su otvorene do 31. kolovoza. I ove godine imamo na raspolaganju pet tisuća četvornih metara prostora pokraj Osnovne škole “Ljudevit Gaj”, u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u Srednjoj školi Krapina – rekao je Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, dodavši i kako ove godine na ZGZ-u, kao partner, sudjeluje Istarska županija.
– Očekujemo još veći odaziv izlagača nego prošle godine. Prošla je godina mnogima bila uspješna i ta dobra vibracija koja ide od uha do uha potiče i ostale da se prijave – istaknuo je Josip Grilec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina.

Muzej oldtimera

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović predstavio je novi sadržaj kojim će biti obogaćen ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor, a to je Smotra puhačkih orkestara Krapinsko – zagorske županije, u sklopu koje će svakog dana tijekom održavanja Zbora, na prostoru OŠ “Ljudevit Gaj” nastupiti dva – tri puhačka orkestra.
Gregurović je predstavio i druge kulturne događaje koji će obilježiti ovogodišnju manifestaciju, pa je tako istaknuo otvorenje Izložbe likovnih radova zagorskih umjetnika i koncert “Ususret festivalu”, na kojem će nastupiti Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić te Ronald Braus. U atriju Franjevačkog samostana koncert će održati poznata zagorska sopranistica Barbara Suhodolčan, slavit će se i tradicionalna misa s kajkavskim pjesmama u župnoj crkvi sv. Nikole, a bit će otvoren i Muzej oldtimera. Vrlo atraktivan događaj, rekao je Gregurović, je auto kino na igralištu kod OŠ Augusta Cesarca u Krapini, gdje će biti prikazan film “Pirati s Kariba: Salazarova osveta”.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako očekuje da će u vrijeme trajanja Festivala Krapina postati središte kajkavštine, koje će okupiti posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske.
– Zagorski gospodarski zbor organiziramo kako bismo odali priznanje svim gospodarstvenicima s područja Krapinsko – zagorske županije, a čitava manifestacija Tjedan kajkavske kulture u Krapini obiluje događajima, stoga smatram da je gotovo nemoguće da svatko ne nađe barem nešto po svom ukusu – zaključio je Kolar.
Festival kajkavskih popevki održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture RH, a Zagorskog gospodarskog zbora Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Cjelokupni program ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture možete pronaći OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba