CRVENI KRIŽ KZŽ U KRAPINI ORGANIZIRAO EDUKACIJU ZA ČLANOVE ŽUPANIJSKOG INTERVENTNOG TIMA

Podigli šatorsko naselje za krizne situacije i vježbali postupanje u izvanrednim situacijama

Objavljeno: 28.08.2017. Alen Brodar

Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije organiziralo je tijekom vikenda kod Osnovne škole Augusta Cesarca u Krapini edukaciju za članove Županijskog interventnog tima.
Edukacija se provodila u šatorskom naselju na zelenoj površini iza škole, koje su volonteri uz pomoć predavača i djelatnika podigli kao dio vježbe Organizacije smještaja u kriznim situacijama. U šatorskom naselju je uz šatore za spavanje i predavanja, bila postavljena i terenska kuhinja gdje su educirani kuhari pripremali i kuhali obroke za sudionike. Za sudionike i volontere su, u dogovoru sa školom, osigurani uvjeti za noćenje u terenskim uvjetima.

32 volontera

Edukaciji je prisustvovalo 32 volontera iz Gradskih društava Donja Stubica, Zabok, Krapina, Pregrada i Zlatar, te kao gosti, dvoje volontera iz Gradskog društva Crvenog križa Ogulin.
Tijekom trodnevne edukacije volonterima su prezentirane sljedeće teme: Upravljanje i vođenje operacije; Sigurnost i samozaštita; Radio komunikacija; Organizacija smještaja u kriznim situacijama; Logistika i skladištenje; Procjena situacije; Voda/Sanitacija/Higijena i Psihosocijalna podrška. Prezentacije i vježbe su provodila četiri predavača – Ivan Usmiani (HCK), Tihomir Štrekelj (GDCK Osijek), Valentina Klasiček (DCK KZŽ) i Maja Rešetar (GDCK Donja Stubica).
U subotu su bili pozvani gosti da obiđu vježbu, pogledaju opremu i pridruže nam se na ručku pripremljenom u terenskoj kuhinji, a odazvali su se volonteri i djelatnici iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Gradskog Društva Crvenog križa Karlovac, te predstavnici HGSS-a, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Policijske uprave Krapinsko-zagorske i članovi Skupštine Društva Crvenog križa KZŽ.

Područja specijalizacije

Edukacija će se nastaviti 1. rujna u prostoru Društva Crvenog križa KZŽ, gdje će biti prezentirana Služba traženja od strane djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.
– Nakon osnovnog tečaja, članovi će se, prema interesu, specijalizirati iz nekog od područja: prve pomoći (napredna obuka), procjene situacije, poslova službe traženja, organizacije prihvata i smještaja ili osiguranja pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta, psihosocijalne podrške te poslova terenskog kuhara – rekli su u Crvenom križu KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba