Ministar graditeljstva Štromar najavio: Od 4. rujna kreće subvencioniranje, za koje je osigurano 35 milijuna kuna

Evo u kojim bankama možete zatražiti subvencionirane stambene kredite za mlade i po kojim kamatama

Objavljeno: 28.08.2017. Alen Brodar

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar na današnjoj konferenciji za medije predstavio je kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.
– Može se prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretninu ili ima jednu nekretninu, a želi veću, ali u tom slučaju ovu manju mora prodati. Ovom subvencijom olakšat će se otplata kredita u prve četiri godine. Onima koji u međuvremenu dobiju dijete, produžit će se subvencioniranje kredita za dvije godine. Imamo 10 banaka, kao i mogućnost davanja kredita u kunama i eurima, rekao je Štromar, dodajući da je većina banaka ponudila kamatnu stopu manju od 3,75 posto.

Objava u Narodnim novinama

– Zahtjevi se mogu predati u banku od 4. rujna. Ako banka utvrdi kredibilitet, sve šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Oni pak prihvaćaju dokumentaciju i zaprimaju nalog s datumom kad ga je poslala banka. Objava će biti u narodnim novinama i javnim glasilima u petak – objasnio je Štromar.
Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj rekao je da su primili ukupno 12 ponuda, a potpisali su ugovore s 10 banaka.
– APN je sukladno zakonu objavio javni poziv za prikupljanje ponuda. Zaprimljeno je 11 ponuda banaka i jedne kreditne štedne udruge. Ukupno je potpisano 10 ugovora, zadnji u petak – rekao je Čukelj.
Ministar Štromar dodao je da subvencioniranje traje dok se ne potroši za to predviđenih 35 milijuna kuna, a kada se taj novac potroši, to će biti objavljeno u Narodnim novinama te je zaključio kako se nada da će ova mjera potaknuti banke da i dalje daju povoljne kredite.

Deset banaka

Banke s kojima je postignut dogovor su:
Hrvatska poštanska banka, Erste Banka, Podravska banka, OTP, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Raiffeisen banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag.

Po kojim kamatama pojedina banka daje kredite u eurima i kunama, pogledajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba