Obavezna zimska oprema

Zbog loših guma i neočišćenog snijega s auta, kazne od 300 do tisuću kuna

Objavljeno: 15.11.2016. mladenmandic

Od danas službeno počinje obaveza korištenja zimske opreme u prometu. Stoga, upozoravaju u policiji, uz zimske gume, treba provjeriti akumulator, valjanost antifriza, ispravnost svjetala, metlice brisača, treba utočiti dovoljnu količinu zimske tekućine za pranje stakla, nabaviti strugalicu za led ili sprej za odleđivanje stakala ili brava, a neće biti naodmet ako u prtljažnik stavite i metlicu za čišćenje snijega i malu lopaticu, ako vam auto ostane zarobljen napadalim snijegom. Kolike su kazne za one nemarne?

Zimske gume bolje

Ako nemate zimske gume ili pak ljetne s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i uz njih lance za snijeg u prtljažniku, prijeti vam kazna od 300 kuna. Zimske gume su daleko bolje rješenje, jer one ljetne, makar bile i nove, na temperaturama ispod sedam stupnjeva Celzijevih gube optimalna svojstva. No, ako vas policija zatekne na dijelu ceste na kojem je vožnja izričito zabranjena bez zimskih guma ili lanaca za snijeg, znači, kada prijeti izravna opasnost da zbog neimanja odgovarajuće opreme opasno ugrozite sigurnost, ne gine vam isključenje iz prometa i kazna od 700 kuna. Isto toliko ćete platiti i za neočišćeni snijeg s auta, a ako njegovo padanje tijekom vožnje ometa druge vozače i ugrožava sigurnost, iznos se može popeti i na tisuću kuna.

Obavezna svjetla

Od 27. listopada na snazi je i obavezno korištenje kratkih ili dnevnih svjetala. Ako nisu upaljena, kazna je 300 kuna. Kazne za neispravna svjetla, loše brisače ili neimanje tekućine za pranje vjetrobrana u novčanim iznosima nisu propisane, ali postoji mogućnost da vas policija zbog tih neispravnosti isključi iz prometa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba