EuroHR je za građane besplatna

HNB platio 275.000 kuna aplikaciju koja poput kalkulatora preračunava kune u eure

Objavljeno: 03.12.2022. zagorjeinternational

EuroHR nova je besplatna aplikacija uz pomoć koje građani mogu preračunati kune u eure i obratno pomoću kalkulatora za konverziju. Dostupna je za Android i iPhone uređaje, izvijestili su u petak iz Hrvatske narodne banke, piše Poslovni.hr.

Osim preračunavanja valuta, aplikacija pomaže građanima pronaći odgovore na pitanja o zamjeni kune eurom, a putem aplikacije moguće je saznati i vijesti o uvođenju eura te glavne informacije o putujućoj izložbi Euro na kotačima. Također, sadrži i pitalice, te slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o euru, kao novoj hrvatskoj valuti.

Izrađena je u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom, koju provode Vlada RH i Hrvatska narodna banka, uz sufinanciranje Europske unije.

Osim aplikacije, lansirali su i konvertor valuta u fizičkom obliku – radi se o uređaju koji liči na kalkulator, a temeljna namjena mu je računanje s fiksnim tečajem kune i eura, piše Telegram. Naručili su 60.000 takvih uređaja, a za Telegram su rekli da će ih distribuirati “starijim građankama i građanima i posebno osjetljivim skupinama našeg društva u sljedeća dva tjedna”.

-Načela distribucije, u suradnji s Vladom, dogovaramo s ključnim dionicima – s umirovljeničkim i potrošačkim udrugama te s Crvenim križem, Caritasom, a obratit ćemo se i krovnoj udruzi za osobe s invaliditetom – rekli su iz HNB-a za Telegram.

Tih 60.000 kalkulatora ,HNB je platio 11,08 kuna po komadu (bez PDV-a), stoga im je ukupna cijena 664.800 kuna, odnosno, 831.000 kuna s PDV-om, navodi se u odgovoru HNB-a za Telegram, otkrivši da je usluga izrada aplikacija kalkulatora za iOS i Android mobilne uređaje stajala 220.000 kuna bez PDV-a, odnosno, 275.000 kuna s PDV-om.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba