Na primjeru Međimurske županije o gospodarenju otpadom uči cijela Hrvatska

PROŠLE GODINE ODVOJENO PRIKUPILA 61 POSTO KOMUNALNOG OTPADA: Nije dovoljno samo odvojeno prikupiti otpad, nužno je znati kako i kamo dalje s njim

Objavljeno: 03.12.2022. zagorjeinternational

Dugogodišnji napori i ulaganja u zbrinjavanje otpada pozicionirali su Međimursku županiju među vodeće u Republici Hrvatskoj. U skladu s takvim rezultatima, u Zagrebu je održan međimurski Gospodarski forum kojeg je, nastavno na aktualnu temu zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu, organiziralo Društvo Međimuraca u Zagrebu.

Nazočne su pozdravili organizatori, predsjednik Društva Matija Kikelj te zamjenica predsjednika Branka Prišlić te istaknuli da je cilj foruma prikazati dobre prakse u gospodarenju otpada i dati podršku, potporu i putokaz Gradu Zagrebu u uvođenju raznih sustava razvrstavanja otpada prikazom primjera i raspravom o izazovima s kojima se susretala Međimurska županija.

Cjelokupan proces 

Gospodarskom forumu i panel raspravi prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Belice Zvonimir Taradi te direktor Gradskog komunalnog poduzeća “ČAKOM“ d.o.o. Ivan Perhoč koji su redom naglasili koliko je važno postaviti dobre temelje i uključiti sudionike sa svih razina – od lokalnih do državnih – da bi se uspostavio sustav kvalitetnog gospodarenja otpadom.

Župan Posavec je rekao da su Međimurci shvatili kako je u gospodarenju otpadom bitan cjelokupni proces – od odvojenog prikupljanja, zbrinjavanja tako prikupljenog otpada, njegove obrade i ponovnog iskorištavanja. 

– Nije dovoljno samo odvojeno prikupiti otpad, nužno je znati kako i kamo dalje s tim otpadom, odnosno tko su potencijalni korisnici te nove sirovine. Otpad je kao važno pitanje u zaštiti okoliša neminovno dio održivog razvoja, otpad nije i ne smije postati smeće – zaključio je župan.

Prema podacima iz 2021. godine, Međimurska županija odvojeno je sakupila 61 posto komunalnog otpada, čak 13 jedinica lokalne samouprave imalo je stopu iznad 50 posto, a općina Belica najbolja je općina u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te je rezultatima rame uz rame s najnaprednijim europskim sredinama. Dok je hrvatski prosjek ispod 20 posto, općina Belica sa svojih 80,9 posto ispunjava cilj koji je propisala Europska unija za odvajanje otpada. Iznad 60 posto su općine Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Podturen, Šenkovec, Sveta Marija i Strahoninec te grad Prelog, iznad 50 posto odvojenog sakupljenog otpada imale su općine Kotoriba, Donji Vidovec i Donji Kraljevec, a sa stopom od 49,7 posto je grad Čakovec.

Forum su obilježila izlaganja i kratka prezentacija rada gradskih komunalnih poduzeća “ČAKOM“ i “MURS-EKOM“ d.o.o. koje su iznijeli direktori Ivica Perhoč i Josip Srčan, a sudionicima se obratio i Đuro Horvat, direktor tvrtke “TEHNIX“ iz Donjeg Kraljevca.

Primjer ste svima 

Izlaganje na temu uspješnog gospodarenja otpadom imao je i Petar Mišević, profesor na Sveučilištu Sjever, koji je rekao kako se i akademska zajednica novim studijskim programima uključuje u rješavanje problema zbrinjavanja otpada te istaknuo kako je Međimurska županija najkonkurentnija regija u mnogočemu pa tako i u gospodarenju otpadom.

– Primjer ste za sve županije u Hrvatskoj – poručio je.

Skupu se obratila Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dodavši da je  ponosna na visok postotak odvajanja otpada u Međimurskoj županiji te da je Međimurje dignulo ljestvicu jako visoko.

– Stope odvojenog sakupljanja otpada na području vaše Županije rastu iz godine u godinu, ali najvažnije od svega je to što vi znate kako postupiti s tim odvojenim otpadom – kazala je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter